- Monday, 21 September 2020
- Written by Florin Silviu Negru
- Hits: 1059
Românii care au fost plecați în străinătate și au lucrat fără contract de muncă sau același lucru l-au făcut și în țară și nu au putut să cotizeze la stat atâția ani cât au lucrat, dar care însumat au 15 ani de cotizații, pot obține pensie de stat. Astfel, noua Lege a pensiilor vine cu modificări ce vor face diferența între românii care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat mai mult de 15 ani. Mai exact, prima categorie va primi o pensie minimă, care va fi stabilită în funcție de perioada în care au cotizat – într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.
De asemenea, pentru fiecare an de stagiu de cotizare, realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv, se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.
„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie“, se arată în textul noii Legi a pensiilor.
În cazul românilor cu o vechime mai mică de 10 ani și grad de handicap, pensia minimă se stabileşte într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, după cum prevede legea.
Popular Articles
- Most read
Publicitate