- Wednesday, 10 June 2020
- Written by Paul Avram
- Hits: 2533
Artmark Historical Estate - o casă de licitații din București - a scos la vânzare, printre altele, și un conac boieresc din județul Argeș. Este vorba despre conacul Brătulescu din Bughea de Jos. La prima licitație organizată nu au fost înregistrate oferte, astfel încât s-a decis organizarea unei a doua proceduri, prețul de pornire coborând de la 180.000 de euro la 150.000 de euro.
Conform Muscelpedia, construcția a fost ridicată în 1937 de familia profesorului Ion Brătulescu. Acesta deținea mai multe terenuri, imobile și păduri din zonă, având relații strânse de colaborare și prietenie cu persoanele importante ale vremii.
Emblematică în localitate prin arhitectura impozantă și amplasament, clădirea poartă amprenta stilului Neoromânesc prin ornamentele sculptate manual în piatră de Albești, acoperișul cu învelitoare de țiglă și turnul-foișor, amplasat la colţul faţadei principale. Un rol important în estetica exteriorului îl au terasele – la parter, cele două loggii sunt marcate de coloane din piatră, iar la etaj, terasa acoperită este delimitată de stâlpi din lemn, iar terasa deschisă este mărginită de un gard cu ornamente din fier forjat. Casa păstrează ușa de intrare originară, din stejar masiv sculptat. Inițial, interiorul avea o scară din lemn, ce poate fi reconstruită pentru a-i reda încăperii farmecul inițial. La demisol există un spațiu similar celui de la parter, în care se poate amenaja o cramă sau alte zone de recreere. Foișorul din etajul superior oferă o priveliște de vis până la culmile muntoase ale Carpaților Meridionali, acoperite cu zăpadă aproape tot timpul anului.
Amplasarea într-o zonă pitorească, ușor accesibilă din București, aerul curat și cadrul natural creează premisele dezvoltării unei afaceri în domeniul ospitalității. În apropiere sunt situate numeroase obiective turistice și de agrement: Râpa Șoimului (la 3 km distanță), complexul balnear Măgura (6 km), Mausoleul Mateiaș din Câmpulung (7 km), Mănăstirea Ciocanu (2 km), Mănăstirea Negru Vodă (6 km), Castrul roman de la Jidava (11 km), pârtiile de ski de la Mățău și Lerești (12 km). Ușor accesibile sunt traseele montane din Munții Leaota, Iezer-Păpușa și Făgăraș. Pasionații de offroad pot profita din plin de împrejurimile zonei. În noaptea de 25-26 octombrie, pe cel mai înalt deal din țară, Mățău (1017 m), se aprinde Focul lui Sumedru (Focul de Sâmedru), o tradiție veche de 2000 de ani.
Bughea de Jos a fost atestată documentar în 1549, într-un hrisov emis de cancelaria domnească a voievodului Mircea Ciobanul. Până în 1926, satul a fost mahala a orașului Câmpulung. Patrimoniul arhitectural din Bughea de Jos este specific pentru zona Muscelului – case tradiționale cu două niveluri, cu parterul amenajat pentru depozitarea produselor agricole.
Popular Articles
- Most read
Publicitate