Curatenie-3-400x260.jpgÎn toată țara sunt aproximativ 250.000 de români care primesc ajutoarele sociale plătite de stat pentru asigurarea venitului minim garantat. Cu toate că sumele sunt destul de mici, cel puțin la nivel declarativ, este unica șansă la subzistență.

România, cel puțin pe hârtie, a beneficiat în ultimii ani de creștere economică dar numărul celor care iau ajutorul social a rămas constant.

Ajutorul social este văzut de guvernanți ca o formă de protecție pentru săraci, dar, desigur, pentru mulți primari este și o formă de a fi aleși sau realiși, pentru că, de ce să nu fim realiști, asistații sociali se numără printre votanții activi. Desigur, pentru un procent destul de mare de asistați, care, de bine, de rău, ar putea munci, a devenit mult mai rentabil să aștepte banii veniți de la stat decât să lucreze pe salariul minim sau să facă un curs de calificare.

În urma unui studiu făcut de Jurnalul Național aflăm că Argeșul e pe locul 4 pe harta asistaților.

Ce anume trebuie să știți despre calcularea venitului minim garantat.

În primul rând sunt mai multe forme de venit minim garantat, unele dintre ele necesare în societate, mai ales când vorbim despre pensionari care trăiesc la limita subzistenței.

Astfel VMG se raportează la Indicatorul Social de referință (ISR) care este în valoare de 500 de lei. Acesta se dă pe categorii. Mai precis: pentru o persoană singură se plătește o sumă de 141,5 lei, pentru o familie din două persoane 255 de lei, pentru o familie formată din trei persoane se plătesc 357 de lei. Familiile formate din patru persoane primesc 442 lei, cele din cinci persoane 527 de lei iar cei care depășesc numărul, pentru fiecare persoană pe care o adăugăm unei familii, se pun câte 36, 5 lei. Desigur, sumele nu sunt mari, însă, aberația legii este aceea că dacă o singură persoană din familie se angajează pentru un salariu minim pe economie, ceilalți nu mai primesc nimic, fiind în întreținerea celui care muncește. În acest caz oamenii preferă să refuze locurile de muncă pentru a nu pierde banii veniți de la stat.

Alte venituri sociale. 

Desigur, mai sunt și alte forme de venituri sociale, adică un ajutor din partea statului în anumite situații cum ar fi: Alocația pentru susținerea familiei ce reprezintă un ajutor plătit pentru familiile cu venituri reduse care au copii mai mici de vârsta majoratului. Banii aceștia, în principal, sunt dați pentru a încuraja educația copiilor și un astfel de ajutor pornește de la o sumă de 200 lei și poate ajunge până la 225 lei pentru familia cu trei copii. Tot în această categorie intră și familia monoparentală unde ajutorul începe de la 200 de lei și ajunge până la 214 lei pentru familiile cu doi copii. Venitul maxim pentru familia monoparentală ajunge la 408 lei.

Statul mai acordă ajutorul social pentru pensionari, ajutor pe care-l primesc cei cu pensie mai mică decât minima stabilită prin lege. În acest moment aceasta este de 520 lei. Ajutorul pentru încălzirea locuinței și ajutorul de deces sunt și ele băgate în aceeași categorie și se acordă tot persoanelor cu venit mic.

Argeșul are 8.109 de asistați sociali

Din categoria celor care nu muncesc deloc, dintre care, cel mai probabil, jumătate ar putea să o facă, Argeșul întreține 8.109 de oameni. Conform studiului efectuat lider detașat este Doljul cu aproximativ 15.000 de asistați sociali.

Cei mai mulți trăiesc în cârca celor care au un job și își plătesc taxele

Cu siguranță că mulți dintre asistații sociali nu pot muncii. Unii suferă de boli grave și nu pot merge la muncă sau de handicapuri din cauza cărora nu li se permite un loc în societate. Dar, pe lângă aceștia, sunt și cei "buni de muncă" care s-au obișnuit să ia cârciumile la pas și să aștepte, lunar, să vină poștașul cu banii de la stat. Această categorie ar trebui reintegrată în societate, poate chiar obligată să muncească iar dacă refuză să li se ia ajutorul. Este știut de mult timp că alegerile, cel puțin la nivel de comune, se câștigă, de obicei cu asistații sociali. Dar asta nu înseamnă că o întreagă comunitate trebuie să întrețină niște oameni buni de muncă. Dacă legea asistaților sociali nu se va schimba, tot mai mulți, mai ales în mediul rural, vor prefera să stea acasă și să aștepte bani de la stat chiar dacă nu suferă de boli grave sau nu au alte probleme ce îi pot împiedica să muncească.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.