orban_camera.jpgPlata de la bugetul de stat a şomajului tehnic, creditarea cu garanţii de stat a companiilor şi microîntreprinderilor aflate în dificultate, amânarea până la 30 iunie a plăţii impozitelor locale s-au numărat printre măsurile care s-au aflat pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de ieri menite să sprijine mediul de afaceri şi angajaţii în perioada pandemiei de Covid-19.

În privinţa şomajului tehnic, anterior şedinţei de guvern, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a spus că în perioada următoare ar putea intra în şomaj tehnic între 500.000 şi 1.000.000 de angajaţi.

Premierul Ludovic Orban a mai precizat că Executivul va susţine asigurarea capitalului de lucru şi resursele financiare necesare pentru toate companiile din ţara noastră. Şeful Guvernului a arătat că este necesar ca Executivul să injecteze bani în economie, să crească investiţiile şi alocările financiare, acţiuni care vor contribui la dezvoltarea companiilor din mai multe domenii de activitate.

Printre măsurile propuse s-a numărat şi amânarea termenului limită pentru plata impozitelor locale pentru maşini, clădiri, terenuri, de la 31 martie la 30 iunie anul curent. În privinţa depunerii declaraţiilor fiscale care au termen de depunere, potrivit legii, 25 martie, acestea ar urma să fie depuse până la data de 25 aprilie, fără a fi aplicate sancţiuni contravenţionale. Printre prevederile actului normativ discutat în şedinţa de Guvern s-au numărat suspendarea sau neînceperea curgerii termenelor prevăzute de lege pentru îndeplinirea condiţiilor de menţinere a valabilităţii înlesnirilor la plată aflate în derulare, inclusiv cele referitoare la plata ratelor din graficele de eşalonare.

De asemenea ar urma să fie suspendate sau nu vor începe executările silite, cu excepţia celor care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală, provenite din săvârşirea de infracţiuni. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti s-ar aplica, prin efectul legii, de către instituţiile de credit sau terţii popriţi, fără alte formalităţi din partea organelor fiscale.

Au fost suspendate acţiunile de control fiscal, cu excepţia celor care se pot realiza la distanţă, precum şi a cazurilor în care se constată fapte de evaziune fiscală.

Ministerul Finanţelor a decis să suspende activităţile desfăşurate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală pentru monitorizarea transporturilor rutiere de mărfuri provenind din achiziţii intracomunitare, precum şi activităţile de control în trafic a vehiculelor care transportă mărfuri, organizate în punctele de trecere a frontierei de stat şi în proximitatea acestora.

În privinţa sprijinului financiar acordat mediului de afaceri, actele normative emise de Guvern prevăd acordarea unor credite cu garanţii de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii aflate în dificultate, prin intermediul vechiului program numit IMM Invest România. Este vorba despre credite pentru realizarea de investiţii şi/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 80% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi speze bancare aferente creditului garantat. Creditele vor avea o valoare maximă cumulată de 10 milioane de lei pentru fiecare beneficiar. Valoarea maximă a creditelor/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depăşi media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fis­cali, in limita a 5.000.000 lei. Pentru creditele de investiţii valoarea maxima a finanţării este de 10.000.000 lei. În cazul creditelor acordate microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici în valoare de până la 500.000 lei, respectiv 1.000.000 lei, procentul de garantare din partea statului va fi de maximum 90%.

IMM-urile care vor să beneficieze de acest sprijin trebuie să obţină din partea Ministerului Economiei un ates­tat care certifică faptul că au suferit pierderi de natură economică cauzate de epidemia de coronavirus.

Durata maximă a finanţărilor este de 120 de luni, în cazul creditelor pentru investiţii, şi de 36 luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Liniile de credit pot fi prelungite cu maximum 36 luni, urmând ca, în ultimul an de prelungire, să fie rambursate în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a actului normativ emis de Guvern.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.