geoanaÎntr-o Românie în care scena politică a ajuns la un nivel suburban, plină de semidocți și de spirit gregar, simțeam nevoia unei mari guri de oxigen. Simțeam nevoia să văd și să aud un român de top care vorbește altfel, care gândește altfel, care comunică altfel cu oamenii, fără platitudini și supradoze de fraze prozaice și sterile.

Și această gură de oxigen, această voce altfel în cel mai bun sens al cuvântului a venit vineri 12 aprilie, la Biblioteca Județeană Argeș, acolo unde Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO și singurul român ajuns într-o funcție de top la NATO, și-a lansat cartea ”Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”.

Iar feelingul bun a început chiar înainte ca înaltul oaspete să vină, atunci când am văzut în sală mulți oameni de calitate din toate domeniile, de la actorul Constantin Cotimanis, regizorul Șerban Marinescu și Nicolae Berechet- fost șef al Poliției Române până la Bogdan Pandelică – fost secretar de stat în Ministerul Economiei, oamenii de afaceri Nicolae Badea și Virgil Dumitru, George Caval – președintele CCIA Argeș, Maria Dinu – fost administrator public al Argeșului și Dan Manu – fost președintele al CJ Argeș. Sunt doar câteva exemple nominale dintr-o sală plină.

Și, timp de o oră și jumătate, într-un dialog foarte deschis, cald și uman cu cei peste 100 de oameni prezenți la Biblioteca Județeană Argeș, Mircea Geoană a demonstrat din nou de ce este unul dintre cei mai apreciați și admirați înalți oficiali români. Pentru că știe să vorbească foarte interesant și aplicat, pentru că știe să comunice impecabil și știe de asemenea să dea dovadă de o empatie sinceră și fără nimic teatral sau cosmetizat.

 

Eu vreau să uniformizez țara în sus, nu în jos”

 

Mircea Geoană a venit de multe ori în Argeș de-a lungul carierei sale și este atașat de județul ce a dat primele două capitale ale Țării Românești, județul unde s-au născut și au crescut numeroase personalități.

”În Argeș s-a născut statalitatea națională. Argeșul are multă vibrație. Am multe amintiri legate de Pitești și de Argeș”, a spus Mircea Geoană.

Înaltul oaspete a criticat și rezultatele dezastruoase de la simularea evaluării naționale: ”E inacceptabil ca în România aproape jumătate dintre copii să obțină note sub 5 la simularea pentru evaluarea națională, e aproape o crimă”.

Și tot Mircea Geoană a făcut referiri foarte pertinente și argumentate la problemele României: ”România e în continuare un stat în spatele istoriei, incapabil să se modernizeze suficient. Eu vreau să uniformizez țara în sus, nu în jos”.

geoana 01

Mircea Geoană a dat dovadă de empatie concretă și atunci când a dialogat cu o mamă care are un copil cu dizabilități și care i-a spus despre problemele cu care se confruntă copiii cu dizabilități în țara noastră și cum terapiile pentru copii cu autism se decontează în puține cazuri. Iar Mircea Geoană i-a cerut datele de contact respectivei mame pentru a încerca să o ajute și pentru a găsi soluții privind această problemă generalizată în România.

Fostul președinte american Barack Obama spunea la un moment dat: ”O singură voce poate schimba gândirea unei săli pline. Şi dacă o voce poate schimba mentalitatea unei săli, atunci poate schimba un oraş. Dacă poate schimba mentalitatea unui oraş, poate influenţa un stat”. Și, parafrazând cuvintele lui Barack Obama, nu puțini sunt cei care cred la ora actuală că Mircea Geoană poate schimba mentalitatea României, că Mircea Geoană poate schimba România mult în bine, după prea mulți ani în care România a avut fie pseudolideri, fie lideri interesați în exces de conflicte sau de binele apropiaților lor și aproape deloc de binele țării.

Iar Mircea Geoană poate fi soluția cea mai bună pentru România într-un an în care românii au ajuns la o suprasaturație legată de o clasă politică superficială, egoistă și fără formă și fond.

De ce? Pentru că Mircea Geoană nu este doar un om ”de o calitate intelectuală excepțională” (așa cum inspirat a spus regizorul Șerban Marinescu), ci și un om și un lider cu o vastă experiență la vârf, un om care are idei și soluții pentru o Românie ce are nevoie acută de schimbare.

 

public geoanageoana 02

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.