bani-multi.jpgUSR a depus proiect de lege pentru desfiinţare comisiilor judeţene de atribuire de denumiri, ceea ce ar însemna economii de peste 6,8 milioane lei pe an din banii publici. Aceste comisii sunt remunerate pentru a emite avize consultative atunci când se pune problema atribuirii sau schimbării denumirilor instituţiilor şi obiectivelor de interes local sau judeţean.

Ordonanţa Guvernului 63/2002 prevede ca atribuirea sau schimbarea denumirilor pentru instituţiile publice şi obiectivele de interes judeţean sau local să fie făcută de consiliile judeţene, respectiv consiliile locale doar cu avizul comisiei de atribuire de denumiri judeţeană, respectiv a Municipiului Bucureşti.

Cu alte cuvinte, pentru ca un parc, o piaţă, un cartier, o stradă sau o staţie de transport în comun să primească numele unei personalităţi ori al unui eveniment istoric, politic sau cultural, trebuie să-şi dea avizul o comisie formată din cinci membri, având componenţa nominală stabilită prin ordin al prefectului.

"USR şi-a propus să elimine risipa din bani publici şi să desfiinţeze acele instituţii care par să existe mai mult pentru a oferi poziţii confortabile unor pile şi nepoţi, decât pentru a sluji interesul public. În cazul comisiilor judeţene de atribuire de denumiri, este inadmisibil ca, pentru nimic, un membru al unei astfel de comisii să primească un venit care depăşeşte cu mult pensia minimă socială din România. Banii astfel risipiţi, peste 6,8 milioane lei pe an, ar putea fi folosiţi în proiecte de dezvoltare locală, investiţii de interes pentru comunitate", declară deputata USR Pollyanna Hangan, co-iniţiatoare a proiectului USR.

Pentru activitatea lor, membrii comisiei primesc o indemnizaţie de şedinţă, al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre de Guvern. Prin HG 960/2004, indemnizaţia de şedinţă a fost fixată la jumătate din indemnizaţia lunară a membrilor CJ, respectiv CGMB.

În cazul organizării a două şedinţe pe lună, un membru al comisiei de atribuire de denumiri poate încasa echivalentul indemnizaţiei lunare a consilierului judeţean, indemnizaţie lunară care este, mai departe, egală cu 10% din salariul preşedintelui consiliului judeţean.

"Ne-am asumat tăierea sinecurilor şi asta vom face cu fiecare instituţie inutilă din această ţară. Angajaţii din comisiile pentru atribuirea de denumiri primesc bani din taxele românilor fără să existe obligaţia să aibă competenţă în domeniu, căci sunt aleşi direct de prefect. Trebuie să spunem 'Stop!' numirilor politice fără rost, numiri care îngreunează povara statului român. Sper ca toate partidele să înţeleagă că nu avem bani de aruncat pe fereastră şi să voteze proiectul", precizează deputata USR Denisa Neagu, co-iniţiatoare a proiectului USR.

Iniţiativa USR propune ca atribuţiile comisiilor de atribuire de denumiri să fie transferate către Direcţiile Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.