camera-dep.jpgForţa Dreptei solicită convocarea de urgenţă a unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor care să aprobe constituirea comisiei parlamentare de anchetă, iniţiată de deputaţii membri ai Forţa Dreptei şi ai USR, şi care să decidă funcţionarea acesteia pe perioada vacanţei parlamentare.

Miercuri, 12 iulie a.c., a fost înaintată Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor propunerea de înfiinţare a unei comisii de anchetă care vizează activitatea din centrele sociale, solicitare întemeiată pe prevederile articolului 75 ale Regulamentului referitoare la iniţierea unui astfel de demers de către minimum 50 de deputaţi din două grupuri parlamentare.

Pentru a elimina orice eventual pretext procedural invocat pentru a respinge solicitarea de constituire a comisiei de anchetă, iniţiativa a fost semnată de 56 parlamentari membri ai Forţa Dreptei, ai USR, precum şi de un deputat care face parte din grupul parlamentar al PNL. De altfel, îi îndemnăm pe toţi parlamentarii, indiferent de grupul politic din care fac parte, să susţină înfiinţarea acestei comisii de anchetă, cu precădere pe cei din Partidul Naţional Liberal care au evitat să ia atitudine faţă de acest caz dramatic.

Considerăm că este imperioasă înfiinţarea acestei comisii de anchetă întrucât Parlamentul României nu poate rămâne impasibil la ororile prezentate în spaţiul public din centrele sociale, respectiv tratamentele inumane aplicate vârstnicilor, unor persoane aflate în situaţii vulnerabile şi în imposibilitatea de a se apăra.

Guvernul şi celelalte instituţii publice responsabile au eşuat în a garanta drepturile fundamentale la care este obligat statul român, atât de Constituţia României, cât şi de convenţiile internaţionale la care suntem parte ca ţară, care se referă la apărarea drepturilor omului, a integrităţii fizice şi psihice a persoanei, la interzicerea torturii şi a relelor tratamente.

Este o situaţie care reclamă o analiză aprofundată la nivel parlamentar, necesară pentru a identifica mecanismele instituţionale şi legislative eficiente pentru a preveni pe viitor repetarea unor noi astfel de orori. Refuzul de a da curs unui astfel de demers reprezintă, în fapt, o formă de complicitate la faptele comise în cele trei centre pentru vârstnici din judeţul Ilfov şi o abandonare a mandatului primit din partea cetăţenilor de către parlamentarii care s-ar împotrivi acestei iniţiative.

Conform Proiectului de Hotărâre pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară privind investigarea respectării drepturilor omului din cadrul serviciilor sociale rezidenţiale private şi publice din România, vor fi analizate cauzele care au dus la nerespectarea drepturilor omului din cadrul serviciilor sociale rezidenţiale, modalităţile de prevenire a acestui fenomen, analiza activităţii instituţiilor abilitate la nivel central şi local în soluţionarea, cu celeritate a acestor situaţii, măsurile care se impun la nivelul legislaţiei naţionale pentru combaterea şi reducerea numărului acestor cazuri.

Totodată, se propune ca din Comisia de anchetă să facă parte 21 de deputaţi, iar activitatea acesteia să se desfăşoare pentru maximum 90 de zile. Vor putea fi invitate la audieri persoane care au responsabilităţi în acest domeniu, din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, dar şi alte persoane care pot avea cunoştinţă despre fapte sau împrejurări de natură să servească la aflarea adevărului. Vor putea fi solicitate date, informaţii şi materiale din partea entităţilor publice sau private, precum şi expertize de specialitate, dacă se va considera că acestea sunt necesare desfăşurării activităţii comisiei de anchetă.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.