- Thursday, 20 April 2023
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 756
Președinte interimar al Senatului din iunie 2022 și președinte al PNL Argeș, Alina Gorghiu este strâns legată de Argeș, județul în care a crescut și unde a terminat liceul (la Curtea de Argeș). Într-un interviu exclusiv pentru FinanciarPress.ro, Alina Gorghiu a vorbit deschis despre problemele județului și despre faptul că Argeșul are un marketing turistic dezastruos, deși are numeroase obiective de prim rang. Tot Alina Gorghiu a explicat pentru FinanciarPress.ro și de ce la nivel județean PNL nu va face alianță cu PSD.
În vara anului trecut, într-un interviu acordat FinanciarPress.ro, ați sesizat o problemă legată de faptul că elevii din Argeș primeau mere din Polonia, în condițiile în care avem Institut de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură la Mărăcineni. La câteva săptămâni după interviu, problema a fost rezolvată. Ce alte probleme legate de Argeș v-au mai atras atenția de când am vorbit ultima oară?
Înainte de a se rezolva chestiunea cu merele, am citit declarații în presă prin care ne-au explicat autoritățile județene că era normal să aducem merele de la mii de kilometri. Important e că s-a rezolvat. Agricultura românească este la fel de bună ca oriunde. Fermierii trebuie respectați! Mi-au atras atenția multe probleme din Argeș! De exemplu: îmbătrânirea populației. PNL Argeș a venit cu soluția: stimulentul de 2.500 de lei pentru nou-născuți de la Pitești. Este o măsură care se aplică la București din 2017 și care se aplică în nenumărate localități din toată țara. Nici vorbă să fie ceva obstacole legale. A fost explicată și para-explicată de noi, au semnat peste 11.000 de piteșteni. Dar ea a fost blocată la nivelul majorității controlate de PSD din Consiliul Local. Evident, este o abordare păguboasă pentru piteșteni, ei au arătat că susțin măsura în majoritate covârșitoare. Sunt convinsă că vom găsi o cale pentru sprijinirea familiilor cu copii mici.
”Nepromovarea turismului este unul dintre multele eșecuri ale celor care au condus Argeșul”
Ce vă doare cel mai mult legat de Argeș?
Este printre județele țării cu cea mai mare diferență între ce se poate face pentru oameni și ce se face efectiv. Argeșul este unul dintre cele mai performante din punct de vedere economic, dar serviciile publice sunt, în cel mai bun caz, mediocre. Vă pot da orice exemplu, de la spitalele din Pitești la starea drumurilor județene.
Este mare păcat să vezi că autoritățile locale nu se descurcă, pentru că resurse există: campioni la robotică, olimpici naționali, artiști, sportivi, meșteșugari, oameni gospodari. Nu mai zic de potențialul natural, de monumentele istorice. Ce ne trebuie mai mult? Așa că eu cred că punctul slab de până acum a fost absența la noi în județ a unei administrații competitive, performante, profesioniste. Dacă se vor schimba lucrurile la anul, argeșenii vor avea de câștigat.
Argeșul are cei mai înalți munți din România, dar nu are vreo pârtie de schi funcțională. Cum vi se pare acest contrast?
M-am interesat la un moment dat, în România sunt 21 de județe care au pârtii omologate de schi. Dar, așa cum spuneți, Argeșul nu este printre ele. Deci suntem pe primul loc la înălțimea munților, dar, la capitolul pârtii, ne depășesc jumătate dintre județele țării. Adevărul este că nu s-a reușit nimic în sensul acesta de 30 de ani. Este unul dintre multele eșecuri ale celor care au condus Argeșul. Dacă o să mergeți în alte județe, o să vedeți nenumărate pârtii de schi noi sau mult îmbunătățite față de ce era mai înainte. Deci se poate!
Județul Argeș are un potențial turistic uriaș, dar un marketing turistic penibil, aproape de zero. Cum vedeți remedierea acestei anomalii?
Ca președintă interimară a Senatului, am deschis anul trecut Târgul de Turism al României și am observat că Județul Argeș nu era reprezentat așa cum erau alte județe. Asta în ciuda faptului că specialiștii care au conceput Târgul plasaseră chiar la intrare o fotografie mare cu Transfăgărășanul. Așa cum știți, este una dintre atracțiile turistice de top ale țării cu care noi mergem și o prezentăm și pe plan internațional. Atunci, am atras atenția asupra faptului că absența Argeșului era o eroare. Și cred că abordarea mea a fost constructivă. Din păcate, nici la Târgul de anul acesta, Argeșul nu a avut stand de prezentare.
Ați fost acum câteva luni la casei Elisabeta Rizea de la Nucșoara, ce are nevoie acută de reabilitare. Există vreo formă legală de a sprijini reabilitarea acestei case de o importanță atât de mare în istoria României?
Elisabeta Rizea face parte din istoria Argeșului. Este un simbol al luptei împotriva comunismului. Și eu am mers nu o dată la casa memorială din Nucșoara. Chiar anul trecut, de ”Ziua Iei”, am fost pentru un eveniment organizat de PNL Argeș. Și am rămas uimită de iile păstrate și expuse acolo. Iar unul dintre obiective a fost să lansăm un semnal de alarmă asupra stării de degradare în care se află această locuință și asupra faptului că trebuie să intre cât mai rapid în reabilitare. Strănepotul domniei sale a înființat proiectul Asociația C.E.R (Casa Elisabeta Rizea) tocmai în acest scop. Fiecare român poate participa prin donații la restaurarea locuinței Elisabetei Rizea.
Nucșoara merită o promovare mult mai puternică, este un loc istoric foarte important, și ar trebui să facă parte din brandul turistic al Argeșului.
”Un parteneriat al PNL cu PSD nu ar ajuta Argeșul”
Mai este un an și două luni până la viitoarele alegeri locale. Ați început deja pregătirile pentru Argeș? Ce ținte procentuale aveți în 2024 pentru PNL Argeș la alegerile locale?
Argeșul are nevoie de o schimbare, de idei proaspete, în pas cu timpurile. PNL va fi alternativa oamenilor la vot și este mare nevoie de așa ceva, pentru că adevărul este că administrația aceasta locală, care de 30 de ani vine de la un singur partid, nu a făcut performanță la nivelul dorit mereu de cetățeni.
De regulă, în perioada de precampanie electorală, partidele politice ies la “vânătoare” de primari, știindu-se faptul că aceștia sunt cei mai buni agenți electorali. Până acum, ați purtat discuții cu primari din Argeș, de la alte partide pentru a-i convinge să se alăture PNL?
Eu am mare respect pentru orice primar, indiferent de la ce partid vine. O să vedeți echipe PNL puternice în fiecare localitate, pentru că politica în democrație se face în echipă. Nimeni nu ajunge singur să facă ceva bun pentru localitatea sa! PNL Argeș va avea, la alegerile locale de anul viitor, oameni care își iubesc comunitatea!
Ați primit numeroase reproșuri din partea reprezentanților PSD, că deși la nivel național există o alianță de guvernare PNL - PSD, la nivel județean nu ați dorit sa încheiați un astfel de parteneriat cu PSD-ul, reprezentanții PNL din Argeș atacând in mod constant social-democrații din județ. Care este motivul pentru care la nivel județean nu ați încheiat o alianță cu social-democrații?
Argeșul este un județ cu o caracteristică unică, aici de 30 de ani a condus un singur partid. De aceea un astfel de parteneriat nu ar ajuta Argeșul. Județul are nevoie de o scenă politică cu două partide importante și oamenii trebuie să aibă alternativa la vot. Numai PNL poate să contrabalanseze PSD. Și nu ar fi ceva rău nici pentru PSD, pentru că un competitor puternic poate i-ar face să livreze mai mult după ce de ani de zile prestația administrației locale nu a fost bună. Poate că și din cauză că a lipsit competiția de proiecte și soluții cu un alt partid.
Un alt argument împotrivă este acela că PSD deja are majoritatea și în Consiliul Județean și în Consiliul Local de la Pitești. Deci suntem două partide cu roluri diferite: ei trebuie să prezinte bilanțul celor 30 de ani în care au condus județul, iar noi construim prima alternativă reală față de ce a fost până acum.
Popular Articles
- Most read
Publicitate