gorghiu

Președinte al Senatului și președintele PNL Argeș, Alina Gorghiu a acordat un interviu exclusiv pentru FinanciarPress.ro. Un interviu deschis și incomod pe parcursul căruia a vorbit despre situația actuală a organizației liberale județene, despre alianța criticată cu PSD și despre proiectele legate de Argeș, județul unde a crescut și de care a rămas atașată. Alina Gorghiu a vorbit și despre deficiențele din județ.

Cum ați găsit PNL Argeș când ați venit la conducerea organizației și cum ați descrie PNL Argeș acum?

Suntem într-o etapă de construcție. Dar ne concentrăm în primul rând pe proiecte importante pentru Argeș. PNL vrea să dezvolte județul. Am spus de la bun început că acord prioritate investițiilor sănătoase. La Argeș, avem o agendă plină: spital județean nou, care putea fi făcut prin PNRR dacă exista mai multă seriozitate din partea autorităților competente, parcul Trivale, un parc industrial, școli și grădinițe moderne. La Curtea de Argeș, organizația liberală a reușit aprobarea derulării procesului de bugetare participativă. Sunt deja proiecte depuse: foișor grădiniță, teren sintetic la Școala gimnazială „Mircea cel Bătrân”, amfiteatru la Școala nr. 2.

Suntem conectați la problemele oamenilor din Argeș. Sunt în contact permanent cu primarii. Am discutat cu întreprinzători locali, am vizitat recent Honey Colonia, cea mai modernă unitate de procesare miere și produse apicole bio din țară, aflată la Curtea de Argeș.

Și peste tot oamenii îmi spun de ce e nevoie pentru o viață mai bună, ce îi nemulțumește. De exemplu, oamenii nu înțeleg anunțul Consiliului Judeţean, potrivit căruia elevii din Argeș vor primi și anul acesta mere din Polonia. În condițiile în care avem Institut de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură la Mărăcineni. Când pe Valea Topologului se rup crengile de rod. Mergeți și în zona Câmpulungului unde puteți vedea cum cantități industriale de fructe fie sunt vândute la prețuri infime, fie ajung să putrezească. Sunt lucruri grave, dar care pot fi puse pe făgaș normal

Asta e misiunea noastră: să rezolvăm problemele, să identificăm soluții care pot fi puse în practică, nu să criticăm ce a fost.

 

PNL trebuie să se uite pragmatic spre viitor”

 

Sunt cai troieni în PNL Argeș?

Politica se face pentru oameni! Și de plăcere! Nu oblig pe nimeni să rămână în partid.

Va avea PNL Argeș același viceprimar la Pitești până la alegerile din 2024?

Importantă nu e persoana care deține această funcție! Viceprimarul e acolo pe voturile PNL. Nimeni nu e pe viață pe funcție! Organizația de la Pitești va decide.

gorghiu 02

Ce îi trebuie PNL Argeș pentru a avea aceeași putere și notorietate ca pe vremea Brătienilor?

PNL trebuie să se uite pragmatic spre viitor. Dacă înțeleg agenda oamenilor, dacă îi preocupă creșterea facturilor, creșterea inflației, că vor să îți țină copiii în țară și dacă găsesc soluții la aceste teme, vor beneficia de încrederea oamenilor. Altfel, nu!

La Pitești, PNL are o alianță în Consiliul Local cu USR, în timp ce la nivel național alianța este cu PSD. Sunt alianțe forțate sau dorite?

Susțin proiectele bune, indiferent din ce parte a spectrului politic vin, cu atât mai mult când beneficiarii nu sunt doar membrii PNL, sunt argeșenii.

Cât despre Marea Coaliție de guvernare, s-a dovedit soluția necesară pentru România. Traversăm o perioadă complicată, cu un război în proximitate și cu o criză energetică mondială în desfășurare. Și era nevoie de stabilitate politică. Guvernul condus de un premier PNL este, la acest moment, plasa de siguranță pentru români.

Legat de alianța cu PSD la nivel național, cât de mult diluează ea spiritul autentic liberal?

Românii sunt observatori foarte buni. Unii sunt dezamăgiți, alții înțeleg că altă soluție nu era. Guvernul, condus de premier PNL, gestionează bine țara. A alocat cel mai mare buget de investiții din ultimii 32 de ani. Rata de absorbție a fondurilor europene a fost de 64,5%, la un nivel egal cu al Germaniei. Pachetul Sprijin pentru România, în valoare de 17 miliarde de lei, conține 60% măsuri pentru economie și mediul de afaceri. Pentru Argeș, sumele alocate pentru investiții finanțate prin programul Anghel Saligny depășesc 1,5 miliarde lei, bani care vor fi folosiți pentru apă, canal și drumuri. Pentru mamele dezavantajate din punct de vedere socio-economic, s-au introdus tichete în valoare de 2000 de lei pentru nou-născuți. S-au deschis numeroase linii de proiecte. Un exemplu, Programul Femeia Antreprenor care va sprijini 5000 de beneficiare și care le oferă posibilitatea de a investi în următorii 5 ani...

Am văzut că țineți aproape destui simpatizanți ai fostului președinte Adrian Miuțescu. E PNL Argeș deschis pentru toți?

PNL Argeș nu este proprietatea Alinei Gorghiu. Toți cei care se regăsesc în valorile liberale au loc, alături de mine și echipa de conducere, la masa PNL Argeș. Ținem la membrii noștri de partid și fiecare va avea mereu ușa deschisă la mine.

gorghiu si maia sandu

Alina Gorghiu și Maia Sandu, două femei-lider care fac carieră la vârf în România și Republica Moldova

 

Pe viitor este posibilă o alianță cu partidul lui Ludovic Orban sau chiar o fuziune?

Despre morții politic, numai de bine! PNL se uită spre viitor!

Ați petrecut mulți ani la Curtea de Argeș. Care sunt cele mai speciale amintiri legate de aceste locuri?

Recent am fost la reîntâlnirea cu foștii colegi de liceu, la Colegiul ”Vlaicu Vodă”. Acolo unde mi-am făcut cei mai buni prieteni. Și indiferent unde i-a dus viața, eu mă simt apropiată de toți. Altfel, amintiri legate de Argeș am cu nemiluita, este locul unde am copilărit, fiecare mă poate înțelege aici. De asta, bucuria că am putut începe proiectul în fruntea PNL Argeș a fost mare. M-am întors acasă și din punct de vedere politic. Iar proiectele de viitor sunt multe și toate în avantajul argeșenilor!

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.