MiutescuBirou.jpg

 

În urmă cu 10-15 ani în Argeș funcționau mai multe agenții sau comisariate regionale precum cele de la Mediu sau Protecția Consumatorilor, ca să dăm doar două exemple, acestea fiind înființate în timpul guvernărilor liberale. Guvernările de stânga au mutat toate aceste instituții în alte județe din Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia astfel încât Argeșul nu mai găzduiește la ora actuală niciuna dintre acestea. Mai mult, Argeșul s-a „bătut” o vreme cu Prahova pentru a deține adminstrația unei posibile viitoare regiuni Sud în cazul unei reorganizări administrativ-teritoriale a României, un subiect de asemenea abandonat de guvernările social-democrate. Despre ce ne-ar putea rezerva viitorul din acest punct de vedere am discutat cu președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu.

„În actualul context al pandemiei și a tot ceea ce decurge de aici nu se pune problema de a începe acum o reorganizare administrativă, dar acest subiect rămâne unul actual și care trebuie abordat imediat ce lucrurile vor începe să se normalizeze. Spun asta pentru că actuala împărțire administrativă nu mai corespunde realităților pe care le trăim. Nu mai este deloc fiabil să ai atâtea județe și atâtea mii de comune, cele mai multe dintre ele cu doar câteva sute de locuitori. Trebuie să regândim regionalizarea țării în contextul european. Ați văzut că și fondurile europene se acordă după criterii regionale sau de populație, iar localitățile mici sunt dezavantajate. De exemplu, legat de proiectul Guvernului de racordare la gaze sunt multe localități care nu au minimum o mie de viitori consumatori așa cum cere regula europeană și sunt obligate să se asocieze cu altele. Sunt multe aspecte care impun atât crearea unor regiuni în locul actualelor județe, cât și a unor localități mai mari care să înglobeze două, trei sau chiar mai multe din actualele comune.

În ce privește Argeșul, aveți dreptate, toate instituțiile importante au fost mutate în județe cu putere economică și administrativă inferioară. Eu cred că Argeșul și, implicit, Piteștiul trebuie să reprezinte polul de decizie pentru viitoarea regiune din care va face parte. Trebuie să redăm Argeșului ceea ce merită și locul pe care îl merită. Pentru acestea consider că Argeșul nu trebuie să facă parte dintr-o regiune în care să se afle și Prahova pentru că Prahova este legată mai degrabă de București decât de noi. Poate o organizare teritorială alături de Vâlcea, Dâmbovița, Olt, Teleorman ar fi mai nimerită.”, a declarat Adrian Miuțescu pentru Financiarpress.

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro