baiceaDeşi PSD-iştii s-au lăudat cu „achiziţia” primarului Ion Baicea de la Costeşti şi speră ca acesta să câştige un nou mandat, calculele le-ar putea fi demolate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Conform deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 90 din 10.01.2020, Ion Baicea, primarul orașului Costești-Argeș are interdicție de a candida trei ani de la încetarea mandatului, mandat ce îi expiră în această toamnă. Ion Baicea și-a depus deja candidatura pentru un nou mandat. Trei partide au contestat candidatura sa la Tribunalul Argeș, numai că luni 17 august instanța a respins contestația, decizia fiind definitivă.

Cu toate astea, într-un răspuns exclusiv pentru FinanciarPress.ro, cei de la Agenţia Naţională de Integritate spun că Baicea riscă să nu fie validat dacă va câştiga alegerile pe 27 septembrie. Iată mai jos ce ne-au spus cei de la ANI:

„În urma evaluării efectuată conform prevederilor art. 8 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, cu modificările și completările ulterioare,  s-a emis raportul de evaluare prin care s-a constatat că domnul Ion Baicea a încălcat regimul juridic al incompatibilităților prevăzut de dispozițiile art. 87 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003 cu modificările și completările ulterioare.

Raportul de evaluare prin care s-a constatat situația de incompatibilitate a rămas definitiv prin Decizia civilă nr. 90/10.01.2020 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție și atrage, pe lângă răspunderea administrativă și decăderea din dreptul de a mai deține o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor Legii nr. 176/2010, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

În concordanță cu dispozițiile art. 25 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, în cazul domnului Ion Baicea, interdicția de 3 ani operează de la data încetării de drept a mandatului, având în vedere că ordinul prefectului prin care s-a constatat încetarea de drept a mandatului a fost anulat de către instanțele judecătorești.

În concluzie, subliniem faptul că, persoanele aflate în una din situațiile prevăzute de art. 25 din Legea 176/2010, pot deține și exercita una din funcțiile prevăzute la art. 1 din același act normativ, numai după încetarea perioadei de interdicție.

Precizăm faptul că Agenţia Naţională de Integritate nu poate exercita cale de atac și nici nu poate contesta hotărârile Biroului Electoral Central”.

Cu alte cuvinte, conform precizărilor ANI, chiar dacă va câştiga alegerile locale la Costeşti, Ion Baicea riscă să nu fie validat în funcţie.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.