soareÎn ultimele zile a început să circule în mediul online un fake-news grosolan fabricat în laboratoarele PSD şi care vizează o defăimare a ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, și a prefectului Emanuel Soare. Concret, pe site-ul stiripesurse.ro, deţinut de Iosif Buble de un apropiat al PSD şi beneficiar al finanţărilor PSD, a apărut un aşa-zis articol conform căruia ministrul de Interne l-ar fi criticat vehement pe prefectul Emanuel Soare. Numai că articolul este un fals ordinar, iar acest fals a fost preluat pe nemestecate şi fără o minimă verificare de mai multe site-uri de presă din Argeş, site-uri ce la rândul lor sunt apropiate de organizaţia judeţeană a PSD.

Iar prefectul Emanuel Soare a ţinut să dezmintă, argumentat şi detaliat, într-o postare devenită virală pe Facebook, fake-news-ul grosolan:

„În plină criză epidemiologică, când autoritățile județului, sub coordonarea prefectului, impun, cu fermitate și curaj, o serie întreagă de măsuri benefice sănătății argeșenilor și care vizează limitarea răspândirii acestui virus periculos, când Argeșul raportează cele mai multe cazuri de infectare la nivel național și când devine exemplu pentru promptitudinea cu care reacționează și propune măsuri care sunt preluate imediat și de alte județe, se găsește cineva care minte cu nerușinare în legătură cu o așa numită reacție a ministrului Vela față de prefectul Soare.

Această videoconferință a durat mai mult de 3 ore și nu a fost despre Emanuel Soare. Au fost analizate situațiile de la nivelul județelor, s-au explicat măsurile luate și analizate cauzele răspândirii accelerate a virusului în anumite județe, inclusiv la nivelul Argeșului.

Au fost dialoguri cu Secretarii de stat Despescu și Arafat, ulterior domnul ministru Vela, adresându-se tuturor prefecților, șefilor ISU, IPJ și IJJ, fără să pronunțe numele prefectului Soare sau să facă vreun comentariu la adresa prefectului. A făcut o analiză a situației, a evidențiat județele cu cele mai multe cazuri și pe cele care nu au probleme atât de mari în această perioadă. Nu a țipat la nimeni, nu l-a apostrofat pe prefectul Soare, s-a comportat normal, ca o persoană responsabilă de modul în care este gestionată situația la nivel național.

Observ, însă, cum în Argeș se rostogolește o minciună și o calomnie de prost gust, fără să se deranjeze cineva să verifice adevărul informației. Cine promovează acest fake-news?

Un site controlat de Firea și Voiculescu, care apare inventariat pe toate listele cu site-uri ce promovează fake-news si manipulări. Știrea este rostogolită la nivel local de site-uri pseudo-jurnalistice care, la doar o scurtă privire asupra istoricului articolelor, evidențiază grave probleme de moralitate jurnalistică, abundența minciunilor, injuriilor și a calomniilor grosolane, toate având, cu subiect și predicat, o singură temă: denigrarea guvernului, a prefectului Soare și a tuturor acțiunilor pe care acesta le ia în județ. Mesajele sunt preluate, fără nicio formă de verificare sau minimă rațiune, de către o serie de conturi false care au aceeași temă: denigrarea și calomnierea prefectului.

Deloc surprinzător, o serie de directori de instituții publice, plătiți din banii noștri să facă administrație, nu politică, toți cu poză de profil prin care susțin un anumit partid și un anumit candidat politic, proferează, pe banii noștri, injurii și calomnii grosolane la adresa prefectului și a măsurilor luate în județul Argeș.

Niciuna dintre aceste persoane nu este în stare să evidențieze un singur lucru pe care prefectul Emanuel Soare nu l-a făcut pentru gestionarea situației epidemiologice. Niciunul. Nu sunt în stare să identifice niciun folos al acțiunilor de prevenire a răspândirii acestei boli, nu sunt în stare să susțină nicio măsură a guvernului. Când nu erau cazuri, comentau că boala nu există și că măsurile sunt exagerate.

Când se făceau verificări ale persoanelor aflate în izolare la domiciliu, aceiași acuzau abuzuri ale statului și încălcări ale drepturilor cetățenești. Când nu se aplicau amenzi, ci doar avertismente, comentau că nu se dau amenzi. Când se dădeau amenzi, comentau că acesta este scopul pe care il are prefectul sau alte ființe sau instituții închipuite. Când s-a dorit prelungirea stării de urgență, au făcut tot posibilul să împiedice acest lucru.

La fel s-a întâmplat cu prelungirea stării de alertă, cu internarea și izolarea persoanelor infectate asimptomatice, cu externarea la cerere. Au spus că pozitivii au dreptul să iasă din spital și că nu îi putem izola la domiciliu, fiind liberi să infecteze o întreagă comunitate. Toate aceste mesaje și acțiuni iresponsabile ale acestor persoane au contribuit la inducerea în eroare a cetățenilor județului Argeș, care nu au mai înțeles sau auzit mesajele Instituției Prefectului și ale autorităților guvernamentale, lucru ce a contribuit la o creștere a cazurilor în județ. Când a fost vorba de aplicarea legii carantinei, au distribuit știri false cum că prefectul vrea să carantineze județul.

Au mințit și au mobilizat o serie de persoane să transmită aceste minciuni. Au inventat tot felul de minciuni, au invocat decizii politice, dovedind, dincolo de iraționalitate și iresponsabilitate, o totală lipsă de înțelegere a ceea ce se întâmplă în unele localități ale județului.

Ce NU a făcut prefectul Soare?

Știu aceste persoane ce A FĂCUT prefectul Soare?

Au promovat sau susținut cu aceeași fervoare cu care își susțin minciunile, vreo măsură a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, forul decizional cel mai înalt din județ, compus din 40 de reprezentanți ai instituțiilor statului, care ia toate deciziile privind gestionarea acestei epidemii?

Ce a făcut prefectul?

• A gestionat, cu fermitate, promptitudine și curaj, cel mai mare număr de persoane aflate în izolare la domiciliu și în centrele de carantina, în perioada Stării de urgență, de la nivel național.

• A asigurat peste 1000 de locuri în centrele de carantină, asigurând permanent locurile necesare.

• A atenționat primarii când aceștia nu gestionau situația epidemiologică din localitățile respective (vezi Godeni, Câmpulung etc.) și a acționat la izolarea, de facto, a acestor zone. Nu prefectul trebuia să facă acest lucru, ci autoritățile locale.

• A aplicat strategia pregătirii progresive a spitalelor din județ pentru a putea gestiona situația epidemiologică, pentru a evita situația necesității implicării vreunui spital înainte ca acesta să fie pregătit. Și astăzi, în ciuda numărului uriaș de pacienți, se găsesc locuri pentru pozitivi.

• A adus, în ciuda împotrivirii reprezentanților sistemului sanitar, aparatul de plasmafereză pentru a ajuta la vindecarea pacienților. Sunt puține județe care au un asemenea aparat.

• A adus ultimul tir mobil de ATI în Argeș, în condițiile în care multe alte județe s-au luptat pentru el.

• A fost singura persoană din conducerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care s-a întâlnit cu medicii spitalului Mioveni pentru a-i convinge să nu demisioneze și pentru a-i asigura că vor avea toate condițiile necesare pentru a lucra într-un spital covid.

• A evidențiat problemele grave de management din spitalele județului și a propus schimbările necesare pentru a evita colapsul sanitar și infectarea personalului medical.

• A fost singurul care și-a asumat comunicarea publică și explicarea măsurilor dure care s-au implementat, de multe ori înaintea altor județe, care a militat pentru impunerea măsurilor dure de prevenire a răspândirii acestui virus și care a mers în teren să verifice modul de implementare a lor.

• A insistat ca spitalele să depună proiecte pentru a-și deconta cheltuielile pe covid și pentru a achiziționa aparatură medicală, în ciuda tuturor celor care susțineau că nu toate spitalele sunt eligibile sau că guvernul României nu susține lupta împotriva acestei boli.

În această perioadă dificilă este nevoie de lideri care să își asume deciziile și să implementeze cele mai potrivite măsuri pentru eliminarea acestei amenințări, indiferent de criticile sau amenințările celor care, deși dețin funcții publice, nu sunt capabili nici măcar să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lor, darămite să vină cu vreo idee bună sau să susțină măsurile guvernamentale. Am fost dintotdeauna deschis la sugestii raționale și soluții, dar ele nu au venit niciodată din partea celor care doar critică fiecare pas parcurs în direcția gestionării eficiente a crizei sanitare.

Îi asigur pe toți acești mincinoși promotori de știri false și de acțiuni de calomnie și denigrare a prefectului că nu voi da înapoi, nu mă voi abate de la a adopta toate măsurile necesare pentru protejarea sănătății argeșenilor și a muscelenilor. Vreau să cred ca sunt reprezentantul tuturor oamenilor de bine care vor o schimbare pentru acest județ.

Înțeleg, din aceste motive, de ce acești indivizi, împreună cu website-urile lor obscure plătite să le trâmbițeze minciunile, în speranța că cetățenii nu se vor prinde de șmecheriile lor, țin cu dinții să rămână cocoțați în funcțiile pe care le au pentru a continua să mintă și să fure banii care ar trebui să aibă o singură destinație: dezvoltarea județului și asigurarea calității și demnității vieții noastre, a tuturor.

Îi asigur că timpul lor s-a sfârșit”.

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro