- Thursday, 12 September 2024
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 562
După Galeria de Artă Pitești, Consiliul Județean Argeș se pregătește să termine lucrările la un alt obiectiv istoric de mare însemnătate al județului. Astfel, lucrările de consolidare și conservare de la cetatea Poienari de la Arefu, adevărata cetate a lui Vlad Țepeș, se vor finaliza în următoarele săptămâni. Însă deschiderea oficială va avea loc în primăvara anului viitor, când vremea va fi propice pentru vizitare. După finalizare și până la deschiderea oficială, în cadrul cetății vor fi făcute amenajări tematice captivante legate de Vlad Țepeș și de domnia lui.
În iulie 2021, Consiliul Județean Argeș semna contractul de proiectare și execuție cu asocierea câștigătoare a licitației, SC EURAS SRL – SC ARHING SRL.
FinanciarPress.ro a fost pe șantierul cunoscutei cetăți a lui Vlad Țepeș alături de Adrian Bughiu, vicepreședintele CJ Argeș și de Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș.
Trebuie spus că din 2010 cetatea Poienari este în administrarea Muzeului Județean Argeș. În 2019, ultimul an înainte de închidere, cetatea a avut aproximativ 100.000 de vizitatori din țară și străinătate.
Când se redeschide cetatea
”Vom redeschide cetatea Poienari în primăvara anului viitor, cel mai probabil în aprilie 2025. Este un obiectiv turistic esențial pentru Argeș și ne așteptăm la o creștere mare a numărului de turiști. În 2019, ultimul an în care cetatea a fost deschisă, am avut aproximativ 100.000 de turiști. Cetatea Poienari este singura cetate a lui Vlad Țepeș, există dovezi și documente clare în acest sens. Cetatea Poienari se alătură și celorlalte frumuseți pe care le oferă Valea Argeșului, de la Barajul Vidraru și Transfăgărășan până la Mănăstirea Curtea de Argeș. Județul Argeș are un potențial turistic excepțional și ne vom implica tot mai mult pentru ca acest potențial să fie fructificat așa cum trebuie și în județ să vină numeroși turiști. Dorim ca în anii următori să facem și o cale de acces mecanizată pentru a avea o a doua cale de acces către cetate, în afară de cele 1480 de trepte. Suntem foarte mulțumiți de modul în care s-au derulat lucrările. S-au făcut numeroase consolidări. Vom avea inclusiv POS pentru plata cu cardul a biletului de acces”, a declarat pentru FinanciarPress.ro Adrian Bughiu, vicepreședintele CJ Argeș.
Lucrările de consolidare și conservare a Cetății Poienari au început în vara lui 2022.
Valoarea totală a contractului de finanţare este de 23,2 milioane lei, din care 9,6 milioane lei reprezintă valoarea totală nerambursabilă.
Ca lucrări, printre altele a fost refăcută protecția superioară a zidurilor, unele ziduri au fost reîntregite, au fost și intervenții de stopare a umidității, a fost montat un sistem degivrare jgheaburi si burlane, iar traseele de vizitare și scara de acces la cetate au fost reabilitate.
Pe turnul central a fost montată o cupolă din sticlă pentru protejarea acestuia de intemperii.
Practic, grație eforturilor și implicării Consiliului Județean Argeș, Cetatea Poienari renaște și în mod cert va deveni un mare punct de atracție la nivel național.
Popular Articles
- Most read
Publicitate