biserica domneascaBiserica Domnească din Curtea de Argeș reprezintă unul din cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii românești medievale, fiind cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Românească. Picturile murale interioare, deosebit de valoroase, au fost realizate în 1364-1369. Numai că de mai mulți ani biserica a ajuns într-o stare avansată de degradare.

Ctitorie a lui Basarab I (1310 - 1352), Biserica Domnească din Curtea de Argeş a trecut acum peste șase ani din proprietatea Muzeului Municipal în cea a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului și este considerată cel mai important monument de artă şi arhitectură medievală românească.

Și, după cum ne-a confirmat în exclusivitate arhimandritul Caliopie Ichim, proiectul de reabilitare pentru Biserica Domnească a fost aprobat de către Ministerul Culturii. ”Proiectul a fost aprobat, ceea ce reprezintă o veste foarte bună. Așteptăm la ora actuală începerea finanțării. Devizul va fi făcut actualizat în primăvara anului viitor”, a declarat arhimandritul Caliopie Ichim pentru FinanciarPress.ro.

Trrebuie spus că pictura Bisericii Domneşti de la Curtea de Argeș a fost realizată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, având scene impresionante, cum ar fi cu Fecioara Maria însărcinată, o astfel de pictură mai putând fi văzută doar la Mănăstirea Chora din Istanbul, în Turcia.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.