- Wednesday, 27 September 2023
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 510
Vineri 29 septembrie septembrie, cu începere de la ora 9, în sala Filarmonicii din Pitești va debuta al XXIII-lea simpozion despre ”Experimentul Pitești-reeducarea prin tortură”. Un eveniment la care și-au anunțat deja participarea sute de foști deținuți politici, experți și profesori din România, Republica Moldova, Ucraina, Germania, Marea Britanie, Canada și Statele Unite. La deschiderea de vineri 29 septembrie au fost invitați și Emil Constantinescu, fostul președinte al României, precum și reputatul profesor britanic Dennis Deletant. Pe parcursul celor trei zile ale simpozionului vor fi zeci de prezentări foarte interesante și documentate, precum cea care va fi susținută de către Richard Schmidt și intitulată ”Trecerea frontierei în epoca Ceaușescu”. Richard Schmidt a fugit din România în 1987.
Și tot vineri 29 septembrie, participanții la simpozion vor face și o vizită la Memorialul Închisoarea Pitești.
Devenit deja o tradiție, simpozionul este organizat în primul rând grație eforturilor constante ale profesorului Ilie Popa, președintele Fundaţiei Culturale MEMORIA - Filiala Argeş. În acest an, alături de Fundația Memoria, organizatorii evenimentului sunt Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România; Primăria Piteşti; Muzeul Judeţean Argeş; Fundația Română pentru Democrație, Bucureşti; Institutul pentru Studiul Arhivelor, Chișinău; Institutul și Biblioteca Română, Freiburg, Germania; Institutul de Istorie Socială „Pro Memoria”, Universitatea Chișinău, Republica Moldova; Centrul de Cercetări Istorice, Cernăuți (Ucraina).
Între 1949 şi 1951, la închisoarea Piteşti s-a derulat Experimentul Piteşti, considerat de mulți specialiști a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist. Mii de tineri au fost torturați și câteva zeci au murit.
Popular Articles
- Most read
Publicitate