inchisoare

După ani de zbateri ale Mariei Axinte, președintele Fundației Memorialul Închisoarea Pitești, ansamblul fostei închisori Pitești, inclusiv fostul celular a fost clasat în sfârșit din această săptămână monument istoric de grupa A.

Iar Alina Gorghiu, actualul ministru al Justiției, și-a dovedit încă o dată atașamentul față de Argeș, făcând demersuri pentru ca procedura de clasare să fie urgentată.

”Există acum toate premisele ca prin colaborarea Memorialului existent cu autoritățile locale și centrale să apară noi spații expoziționale care să ofere o imagine completă asupra unuia dintre cele mai sumbre aspecte ale represiunii comuniste în România, Fenomenul Pitești.

Multumesc doamnei Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Inchisoarea Pitesti, pentru primire și informatiile oferite, precum si pentru tot ce a facut ca Pitestiul sa aiba acest Memorial vizitat de oameni veniti din toata lumea și care reprezintă un simbol al rezistenței poporului nostru împotriva regimului totalitar”, spune Alina Gorghiu.

Între 1949 şi 1951, la închisoarea Piteşti s-a desfăşurat Experimentul Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist. Iar dintre miile de oameni care au trecut prin Experimentul Piteşti, astăzi mai sunt în viaţă mai puţin de zece.

Scriitorul Aleksandr Soljeniţîn - laureat al Premiului Nobel pentru literatură - considera că experimentul de la Piteşti a fost „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, a considerat Fenomenul Piteşti „una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră“.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.