rizea

În acest an se vor împlini 20 de ani de la decesul Elisabetei Rizea din Nucșoara, eroină a luptei anticomuniste. Iar casa Elisabetei Rizea din comuna argeșeană Nucșoara are nevoie acută de reabilitare pentru a fi transformată în casă memorială. De câteva săptămâni, profesorul Cătălin Nedelcu, specialist în istoria rezistenței anticomuniste, a creat un proiect admirabil pe platforma sprijina.ro pentru a se strânge bani pentru restaurarea Casei Elisabeta Rizea (CER). Suma necesară este de 40.000 de lei, însă până acum suma strânsă este de doar 12.500 lei. Printre donatorii importanți se numără cunoscuta poetă Ana Blandiana.

”O casă memorială în Nucşoara este foarte necesară şi nu va fi doar o casă a Elisabetei Rizea, ci a întregii mişcări de rezistenţă din munţi, un loc în care tinerii vor cunoaște istoriile luptătorilor şi vor afla repere de viaţă, îşi vor regăsi mândria şi se vor întreba dacă ei ar fi putut să stea lângă Elisabeta Rizea, lângă ceilalţi membri ai Haiducilor Muscelului”, spune profesorul Cătălin Nedelcu.

Proiectul restaurării a început în 2019, iar lucrarea cea mai urgentă din 2023 este refacerea acoperişului. În 1931 când a fost construită casa, aceasta a fost acoperită cu ţiglă de Jimbolia. La lucrările de restaurare a participat o echipă de meşteri maramureşeni care a muncit şi la Muzeul Goleşti de lângă Piteşti. Aceştia au apreciat că prispa casei se putea dărâma oricând, nici Crăciunul nu ar mai fi prins-o. Faza următoare este restaurarea faţadei.

Sumele obţinute din această campanie inițiată pe sprijina.ro vor acoperi costurile pentru refacerea lemnăriei acoperişului şi montarea ţiglei de Jimbolia precum şi pentru restaurarea faţadei.

Donaţiile vor intra în contul Asociaţiei Elisabeta Rizea, înfiinţată de Bogdan Vârvoreanu, strănepotul lui Gheorghe și Elisabeta Rizea.

Iată și site-ul unde puteți dona bani pentru acest proiect lăudabil și important:

https://www.sprijina.ro/cauze/cer-casa-elisabeta-rizea-din-nucsoara

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.