urmuz.jpgVineri, în sala de ședințe a Primăriei, a avut loc deschiderea Simpozionului URMUZ 140-100, festivitate la care au participat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, primarul municipiului, Constantin Panțurescu, președintele Consiliului Județean, Ion Mînzînă, Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai și mulți alții oameni de cultură din țară și nu numai. Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Județean (CJ), Primăria Curtea de Argeș, Centrul Cultural „George Topîrceanu”, și, nu în ultimul rând, de Asociația Culturală și de Revista Curtea de la Argeș, ambele conduse de academicianul Gheorghe Păun – dar și cu sprijinul altor instituții culturale centrale – Academia Română, prin Secția de Arte, Arhitectură și Audiovizual, Muzeul Literaturii Române.
”Sufletul” evenimentului, așa cum l-au numit vorbitorii, a fost academicianul Gheorghe Păun, care a fost și gazda manifestărilor.
La deschiderea de vineri, care a avut loc în sala de ședințe a Primăriei Curtea de Argeș, primarul Panțurescu le-a urat bun venit oaspeților și i-a invitat să mai treacă prin oraș și peste câteva luni, când amplele lucrări de reabilitare și renovare a infrastructurii vor fi gata.
”Ne bucurăm că sunteți aici și vă sugerez să vizitați orașul, în primul rând cele două monumente – Biserica Domnească și Mănăstirea Meșterului Manole. Vă așteptăm să veniți la peste câteva luni și o să vedeți cum arată orașul atunci, după ce vom termina lucrările”, a spus primarul Constantin Panțurescu.
”Îi mulțumesc dlui. ministru Romașcanu pentru că a participat la Simpozion, dlui. academician Aurel Pop și tuturor iubitorilor de cultură prezenți în țară. În ultimele luni dl. academician Gheorghe Păun a reușit să ”viruseze” Consiliul Județean cu ceea ce înseamnă în viziunea domniei sale Urmuz”, a spus președintele CJ, Ion Mânzînă.
”Sunt bucuros, onorat, e de domeniul miracolului, cred că Urmuz, de acolo de unde este, se miră mai mult decât oricine de ceea ce a putut să se întâmple. Opera lui este atât de mică, dacă vorbim de întindere, dar atât de profundă și atât de transformatoare pentru literatură încât, iată, astăzi avem discuții, congrese, urmuzolgi, e excepțional ce se întâmplă, și e important să fi avut primul, poate, suprarealist din literatura europeană”, a spus ministrul Lucian Romașcanu.
Urmuz, premergător al literaturii de avangardă, tradus și apreciat în limbi ale națiunilor de pe întregul Glob, s-a născut la Curtea de Argeș.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.