marius sminchise

După 30 de ani trăiți la Paris, Marius Sminchișe revine în România pentru un al treilea proiect fotografic legat de Argeș. Proiectul se intitulează „Rugă spre lumină” și va avea vernisajul la Memorialul Închisoarea Pitești joi, 16 februarie, de la ora 15:30.

Expoziția fotografică are în centru Închisoarea Pitești, într-o viziune inedită a artistului – puterea și seninătatea rugăciunii în închisoare. Invitatul special al vernisajului este Sergiu Rizescu, fost deținut politic (inclusiv la Închisoarea Pitești) și președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. Printre invitați se află Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și fotograful Mircea Maieru, administrator și ambasador al grupului de fotografie „Canon Fan Group Romania”.

„Am transpus în aceste fotografii tot ce inima a bătut, tot ce ochiul a lăcrimat, tot ce sufletul a simțit. Am căutat să trăim în lumina de atunci, în austeritatea existentă. Am refuzat scenele de durere căutând rugăciunea… toate acestea neîmbrăcate, fără cosmetica culorii, în decența frumuseții monocromatice, să se arate privitorului în cea mai înaltă rugă spre LUMINĂ!”, spune Marius Sminchișe)

Expoziția „Rugă spre lumină” va fi deschisă la Memorialului Închisoarea Pitești în perioada 16 februarie – 5 martie a.c.

Născut la Câmpulung Muscel, a ajuns în 1991 pentru prima dată la Paris, ca mai apoi din 1999 să se ancoreze definitiv în viața pariziană. După o operație de hernie de disc, perioada obligatorie a celor 3 luni de refacere îi dă timpul să se regăsescă și să redescopere fotografia cu un bridge Sony. Trece în câteva luni la un Canon semiprofesionist și de aici mai departe pornește povestea în lumea fotografiei pe care Marius Sminchișe ne-o dăruiește cu generozitate zi de zi: participarea cu lucrări în expoziții la Salonul Foto Paris, interviul și fotografia de copertă al primului număr din noiembrie 2016 al revistei italiene de specialitate Fotoperpassione Magazine. Pătrunde discret și convingător în lumea artei fotografice, portofoliul său îmbogățindu-se cu fotografie de modă (de altfel, modelul Océane Nicolas, descoperirea lui Vincent Mac Doom la Le plus grand Salon de la mode parisienne 2018, îl proclamă drept fotograful ei preferat), fotografie de design interior (Maison Esprit Boudoir) și numeroase proiecte fotografice tematice. Începând din februarie 2018, fotografiile sale sunt prezente de-a lungul anilor în prestigioasa galerie de portrete de la EYE - PHOTO Magazine, ultima participare fiind în noiembrie 2022.

În 2016 a adus în atenția publicului proiectul fotografic de suflet „Pe Argeș în jos”. În septembrie 2016 a organizat expoziția personală „Echilibru”, în care fotografiile ni se dezvăluie armonios, o multiplicare a eului său iscoditor, echilibrat, o metaforă care-i asigură confirmarea în lumea artei fotografice.

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.