inchisoarea pitestiO parte din fosta închisoare Pitești, mai exact clădirea unde au fost celulele și unde au fost torturați sute de deținuți, este la un pas să fie clasată monument istoric, fapt ce va împiedica demolarea acesteia.

”Dosarul, întocmit de către Institutul Național al Patrimoniului, cu anumite completări legate de partea de cadastru, obținute de Direcția Județeană pentru Cultură Argeș, a fost avizat pentru a fi clasat monument istoric de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice în ședința din luna ianuarie. Iar luni 30 ianuarie am trimis documentația la Ministerul Culturii pentru emiterea Ordinului de Ministru”, a precizat pentru FinanciarPress.ro Cristian Cocea, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Argeș.

Între 1949 și 1951, fosta închisoare Pitești a fost locul unde s-a desfășurat teribilul Experiment Pitești, cunoscut pe tot globul și pe parcursul căruia numeroși deținuți au fost supuși la torturi teribile.

Clădirea unde au fost celulele și unde au fost torturați deținuții a fost la un pas să fie demolată de firma Conarg, proprietarul clădirii, pentru a se ridica în loc un bloc de locuințe. Conarg a primit inițial certificat de urbanism în ianuarie 2021. Numai că, în urma demersurilor Fundației Memorialul Închisoarea Pitești, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Argeș a respins cererea Conarg de demolare a celularului fostei închisori, iar Institutul Național al Patrimoniului a declanșat procedura de clasare de urgență a celularului ca monument istoric.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.