- Monday, 19 December 2022
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 563
Clădirea de la fosta închisoare Pitești unde au fost torturați mulți deținuți în cadrul teribilului Experiment Pitești ar putea scăpa de demolare și să fie clasată monument istoric în primăvara anului viitor. Inițial, la începutul anului 2021, firma Conarg, ce deține clădirea, a dorit să o demoleze pentru a face în locul ei un bloc.
Numai că Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Argeș a respins solicitarea Conarg de demolare a celularului fostei închisori, iar Institutul Național al Patrimoniului a declanșat anul trecut procedura de clasare de urgență a celularului ca monument istoric. Însă procedura a început să treneze nejustificat de mult.
Iar acum, după multe eforturi ale Mariei Axinte, președinta Memorialului Închisoarea Pitești, alături de mai mulți istorici, clădirea are mari șanse să scape de demolare.
”De la lansarea apelului nostru, la începutul lunii octombrie, rotițele sistemului au început să se miște. Datorită presiunii care s-a creat prin semnăturile și mesajele de pe platforma petițieonline, dar și în interiorul mai multor instituții la care am trimis apelul nostru, dosarul de clasare că monument istoric a întregului complex al închisorii Pitești a repornit spre autoritățile responsabile. Din fericire, Institutul Național al Patrimoniului, care a preluat dosarul pentru definitivare, a fost deschis în a colabora cu Memorialul Închisoarea Pitești, care este păstrătorul unei arhive complexe ce conține documente, hărți, studii, planuri și fotografii despre clădirea fostului penitenciar și despre victimele regimului comunist închise aici. Dosarul dovedește, încă o dată, că întreaga clădire merită statutul de monument istoric de categoria A, importanță națională. Documentele au fost transmise Direcției Județene de Cultură Argeș care va prezența cazul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, în ședința de la începutul lunii ianuarie 2023. Comisia va analiză dosarul și, sperăm, va susține protejarea acestui loc de o importanță memorială ce depășește interesele personale și care trebuie să rămână mărturie a crimelor comise de regimul comunist în România. Pasul următor după ședința comisiei, va fi că dosarul să fie transmis la București, unde va aștepta parafa ministrului Culturii”, precizează Maria Axinte pentru FinanciarPress.ro
Între 1949 şi 1951, la închisoarea Piteşti s-a desfăşurat Experimentul Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist.
Popular Articles
- Most read
Publicitate