sachelarie

Când am aflat săptămâna asta știrea că Octavian Sachelarie a ieșit la pensie după 43 de ani din viață petrecuți la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu”, primul impuls a fost acela de a reciti de câteva ori știrea, pentru a fi sigur că nu e vorba de fake-news. De ce? Pentru că eu credeam că Octavian Sachelarie nu va ieși vreodată la pensie, la cum îl cunosc de activ și de implicat în viața culturală a Piteștiului și a județului. Octavian Sachelarie este – și nu sunt singurul care consideră asta – unul dintre erudiții de elită ai Argeșului. Un OM cu care dialogul este o plăcere de fiecare dată. L-am cunoscut prima oară pe Octavian Sachelarie undeva prin 1999, la începuturile mele în presă. Și de atunci ne-am revăzut și reauzit de sute de ori, de la lansări de cărți și variate vernisaje până la interviuri și declarații. Și de fiecare dată a fost o încântare să vorbim. Pentru că atunci când vorbești cu Octavian Sachelarie lipsesc replicile insipide, incolore și inodore. Abundă în schimb replicile pline de verb și vervă, pline de substanță, consistente și memorabile. Un om de cultură dublat de un sociolog de clasă.

Octavian Sachelarie a fost și este un om dedicat culturii trup și suflet. Un om dedicat Bibliotecii Județene Argeș, cu a cărei evoluție atât de frumoasă se confundă.

Iar după o viață petrecută la Biblioteca Județeană Argeș, Octavian Sachelarie a fost premiat cu o Plachetă de Excelență de către Consiliul Județean Argeș.

Absolvent al Facultăţii de Filosofie, secţia de sociologie, la Universitatea din Bucureşti (1978), Octavian Sachelarie a început să lucreze din 1979 la Biblioteca Județeană Argeș, fiind director adjunct din 1998 până în 2005, când a devenit director general. Și este un exemplu fericit longevitatea sa de 17 ani în fruntea Bibliotecii Județene Argeș, într-o Românie în care oamenii valoroși sunt prea des schimbați din funcții sau pur și simplu ignorați. Iar Octavian Sachelarie a fost un director cum nu se poate mai potrivit pentru o instituție culturală de top.

Și, la cum îl știu de dinamic și dedicat, sunt sigur că pentru Octavian Sachelarie ”pensionar” este doar o sintagmă pe hârtie. Pentru că în realitate va continua să rămână la fel de prezent în activitatea culturală a Argeșului.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.