- Thursday, 20 October 2022
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 803
Între 1949 și 1951, fosta închisoare Pitești a fost locul de desfășurare al teribilului Experiment Pitești, cunoscut pe tot globul și pe parcursul căruia sute de deținuți au fost supuși la torturi inimaginabile.
Numai că, în loc să ajungă muzeu, o parte din fosta închisoare Pitești, mai precis clădirea unde au fost celulele și unde au fost torturați deținuții, riscă să fie demolată de firma Conarg, proprietarul clădirii, pentru a se ridica în loc un bloc de locuințe. Conarg a primit inițial certificat de urbanism în ianuarie 2021. Numai că, în urma demersurilor Fundației Memorialul Închisoarea Pitești, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Argeș a respins cererea Conarg de demolare a celularului fostei închisori, iar Institutul Național al Patrimoniului a declanșat procedura de clasare de urgență a celularului ca monument istoric. Însă la aproape doi ani de la începerea procedurilor, clădirea nu a fost deocamdată clasată monument istoric.
Până acum, doar fosta clădirea administrativă a fost clasată monument istoric, în anul 2009, aici fiind amenajat deja un muzeu.
Iar joi 20 octombrie, Fundația Memorialul Închisoarea Pitești a organizat o conferință de presă pentru a trage un semnal de alarmă asupra riscului demolării unei părți a fostei închisori Pitești.
La eveniment au participat Maria Axinte, președintele Fundației Memorialul Închisoarea Pitești, Sergiu Rizescu – fost deținut politic, Ana-Maria Goilav – arhitect și Ilie Popa, președintele Fundației Memoria, filiala Argeș.
”Am început de mai mulți ani demersurile pentru clasarea întregului ansamblu ca monument istoric, însă Ministerul Culturii se mișcă foarte greu, durează foarte mult procedura. Și asta în condițiile în care dosarul este complet și detaliat, am atașat inclusiv mărturii ale foștilor deținuți politici. Acest loc este o mărturie a ce s-a întâmplat în trecut și a represiunii comuniste. Ministerul Culturii ar trebui să prioritizeze clasarea acestei clădiri”, a declarat Maria Axinte.
Sergiu Rizescu și-a arătat toată deschiderea în acest caz și a spus că va face demersuri la Guvern pentru ca fosta închisoare Pitești să devină în întregime monument istoric.
Popular Articles
- Most read
Publicitate