- Monday, 09 May 2022
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 710
Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu, fiica lui Toma Arnăuțoiu, liderul celei mai lungi rezistenței anticomuniste din Europa, a fost prezentă luni 9 mai la Pitești. Un eveniment de excepție, menit să marcheze 101 ani de la nașterea lui Toma Arnăuțoiu, al cărui nume ar trebui să fie în toate manualele de istorie din România. Un eveniment cu atât mai special cu cât și povestea doamnei Voicu Arnăuțoiu este une emoționantă. Fiică a lui Toma Arnăuţoiu, liderul mișcării de rezistență de la Nucșoara, şi a Mariei Plop, aceasta s-a născut în munţi în 1956 şi avea numai doi ani când părinţii săi au fost prinşi de către comunişti. Mama sa s-a predat pentru a o salva. Toma Arnăuţoiu a fost executat la Jilava în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, iar Maria Plop s-a stins din viaţă în închisoarea din Miercurea Ciuc în 1962.
În cadrul evenimentului organizat la Filarmonica Pitești a avut loc și un scurt spectacol de muzică, proză și poezie din literatura de detenție, susținut de către Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu- vioară și Cristina Chirvasie-recitator, urmat de filmul ”Toma Arnăuțoiu, aripa din stâncă”. La finalul evenimentului organizat de către Fundația Culturală Memoria-filiala Argeș și Memorialul Închisoarea Pitești împreună cu Muzeul Ororilor Comunismului, s-a depănat amintiri tulburătoare legate de rezistența anticomunistă.
Și deși a fost vorba de un eveniment dedicat unui simbol al istoriei Argeșului și României, niciun parlamentar de Argeș ori vreo autoritate județeană nu s-a sinchisit să vină, fie și pentru câteva minute. Fie și pentru a schimba câteva vorbe cu doamna Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu. Ce să faci, la noi din păcate parlamentarii de Argeș și autoritățile județene au mai mult interes pentru festivisme și evenimente superficiale decât pentru onorarea memoriei eroilor.
Au fost doar 40-50 de oameni (profesori, oameni de cultură, elevi) în sala ce poate găzdui peste 300 de spectatori. Tot respectul pentru cei prezenți, printre care i-am remarcat pe profesorul Sebastian Ene – prorectorul Universității Constantin Brâncoveanu, Alexandru Groza -directorul Muzeului Ororilor Comunismului, scriitorul Jean Dumitrașcu și profesorul Cătălin Nedelcu – specialist în istoria rezistenței anticomuniste.
Popular Articles
- Most read
Publicitate