parada port 01Duminică 8 mai, Mioveniul a devenit, preț de câteva ore, capitala portului popular, în această zi iubitorii tradițiilor argeșene, mii de păstrători și promotori ai costumelor populare oferind o frumoasă lecție de cultură și istorie. Parada Portului Popular, manifestare devenită deja o tradiție specială și superbă pentru Mioveni, a ajuns la a patra ediție.

Mii de oameni care se îmbracă o dată pe an, în a doua duminică din mai, în costumul popular românesc au umplut centrul orașului Mioveni. Au răsunat fluierele de la Corbi, au strălucit maramele și fotele de sărbătoare din Muscel, au impresionat costumele superbe din numeroase regiuni ale țării.

parada 02

Peste 70 de localități din Argeș și-au trimis grupuri și ansambluri de copii, îmbrăcați în cele mai frumoase straie populare, reprezentative fiecărei zone, să ia parte la evenimentul dedicat Zilei Naționale a Portului Popular, organizat în Mioveni. Lor li s-au alăturat oaspeți din Brașov, Brăila, Bistrița, Cluj, Gorj, Maramureș și Mureș, toți mândri să-și etaleze moștenirea culturală, păstrată în lada de zestre a valorilor naționale. A fost practic o explozie de culoare și frumusețe în centrul orașului Mioveni. Și a mai fost de asemenea un exemplu relevant că orașul Mioveni știe cum să onoreze și să promoveze tradițiile.

Evenimentul, unul cu adevărat de neuitat, a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Mioveni - prin Centrul Cultural Mioveni (director: Alin Călinescu) alături de Consiliul Județean Argeș - prin Școala Populară de Arte și Meserii Pitești (director: Elena Iagăr).

Toți cei prezenți, de la tinerii îmbrăcați în minunate costume populare din comuna Corbi și până la elevii din Mioveni ori Coșești, au impresionat prin porturile prezentate cu mândrie.

Nu au lipsit de la eveniment călușarii și dansurile populare. Iar aplauzele pentru participanți au răsunat minute în șir de la numeroșii spectatori veniți la Mioveni din toate colțurile județului.

parada 03

"Vă mulțumesc, pentru că dumneavoastră sunteți cei mai buni ambasadori ai portului românesc popular. Dumneavoastră sunteți astăzi România de la Argeș, la Mioveni. Este a patra ediție la Mioveni, în fiecare an mai frumoasă și mai bogată! Vă mulțumesc tuturor că ați venit aici!", a spus Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni, gazda evenimentului.

Parada portului popular de la Mioveni s-a bucurat de prezența a numeroși invitați importanți. Este vorba de conducerea Consiliului Județean Argeș – președintele Ion Mînzînă, alături de vicepreședinții Marius Nicolaescu și Adrian Bughiu, reprezentanții parlamentului - deputații Simona Bucura Oprescu, Remus Mihalcea, Nicolae Pavelescu, Aurel Bălășoiu, senator Cristina Stocheci, foarte mulți primari din județ, printre care Dumitru Ion - președintele Asociației Comunelor din România, filiala Argeș, subprefecții Bogdan Minciunescu și Ciprian Neculăescu, consilieri județeni și locali și mulți alți reprezentanți ai instituțiilor de cultură, deconcentrate, mediului academic sau din mediul privat.

georgescu

 

calinescu iagarparada 05parada 06parada 04

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.