poenariCetatea Poenari, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Argeş, va intra într-un amplu program de conservare și reabilitare.  Luni 8 noiembrie a fost predat amplasamentul firmei care a câștigat proiectul Consiliului Județean Argeş, finanțat din fonduri europene, privind Conservarea și consolidarea Cetății Poenari Argeș”. Din acest motiv, începând din 8 noiembrie, timp de 16 luni, cetatea ce a fost reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş va fi închisă pentru turişti.

"Cetatea Poenari este printre cele mai importante obiective turistice din Argeș. În vremuri normale, la Cetatea Poenari urcau peste 100.000 de turiști pe an, iar în 2020, în ciuda restricțiilor impuse de pandemia de COVID, au fost în jur de 80.000 de turiști. Pe perioada execuției lucrărilor, accesul turiștilor va fi restricționat. Proiectul pe care îl avem acum va contribui la dezvoltarea comunității, prin creșterea atractivității turistice și investiționale și prin revitalizarea economică și social-culturală", a declarat vicepreședintele Consiliul Județean Argeş, Marius Nicolaescu.

În luna iulie a fost semnat contractul de proiectare și execuție. Licitația a fost câștigată de asocierea firmelor: SC EURAS SRL – SC ARHING SRL. Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție lucrări este de 20.133.693,14 lei cu TVA, din care: proiectare 1.222.985,25 lei; asistență tehnică din partea proiectantului 190.400,00 lei; execuție lucrări 18.720.307,89 lei.

Construită în secolul al XIV-lea pe vremea lui Negru Vodă şi având la început doar un turn, Cetatea Poenari a fost extinsă în timpul domniei lui Vlad Ţepeş. Cetatea Poenari, aflată la ora actuală la doar câţiva kilometri de Barajul Vidraru, a fost construită ca post de fortăreaţă contra otomanilor. Cetatea Poenari a fost reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş, fiind edificată ca post de fortăreaţă contra otomanilor. Cetatea a fost ultimul refugiu al domnitorului înainte ca acesta să plece în Transilvania. Legenda spune că Vlad Ţepeş, fiind urmărit de turci, a scăpat refugiindu-se în această cetate din comuna argeşeană Arefu, după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu faţa în spate, derutându-şi astfel urmăritorii. În „Letopiseţul Cantacuzinesc” se precizează că cetatea Poenari a fost extinsă şi consolidată din porunca lui Vlad Tepeş care, dorind să îi pedepseasca pe boieri: „pe toţi i-a dus la Poenari şi au lucrat la cetate până li s-au spart hainele de pe ei”.

Ultima restaurare a cetăţii Poenari a fost realizată în perioada 1969-1972, când s-au consolidat şi înălţat zidurile şi s-au construit trepte de acces care permit vizitarea în condiţii bune a întregii fortăreţe.

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.