bagulescuGeneralul Gheorghe Băgulescu, unul dintre cei mai apreciaţi diplomaţi români din prima parte a secolului al XX-lea, este lăudat de Christian Estrosi, primarul oraşului francez Nisa.

 După ce a scăpat dintr-o tentativă de asasinat pusă la cale de Hitler la Tokyo în Al Doilea Război Mondial, Gheorghe Băgulescu a ajuns în cele din urmă la Nisa, unde a rămas până în 1963, când s-a stins din viaţă, fiind înmormântat în orăşelul Menton din apropiere, deşi marea sa dorinţă a fost ca să fie îngropat pe moşia sa de la Florica din Argeş.

Gheorghe Băgulescu a fost declarat Cetăţean de Onoare al oraşului Nisa. „Generalul Gheorghe Băgulescu a fost un om cu un parcurs profesional absolut remarcabil, militar, diplomat şi mare iubitor al artei. După Al Doilea Război Mondial a emigrat în Franţa şi s-a stabilit la Nisa, unde a rămas până la sfârşitul vieţii sale. Generalul Băgulescu a susţinut material Comitetul Naţional Român şi pe generalul Nicolae Rădescu.  Generalul Băgulescu este un exemplu pentru noi toţi”, a declarat în exclusivitate pentru FinanciarPress.ro Christian Estrosi, primarul oraşului Nisa.

 Trebuie spus că părinţii şi bunicii generalului Gheorghe Băgulescu erau originari de la Ștefănești, unde tatăl, Petre Băgulescu a fost învățător și preot

 Marele diplomat Gheorghe Băgulescu (1890-1963) a fost ofiţer în Primul Război Mondial (unde s-a remarcat prin faptele sale de eroism), general de prim-rang al Armatei Române, diplomat în Japonia şi China, scriitor, colecţionar şi donator de artă orientală.

Între 1935 și 1939 a fost ataşat militar al României la Tokio, Japonia, după care a demisionat din armată ca protest faţă de dictatura personală a regelui Carol al II-lea. După abdicarea regelui a fost reprimit în armată şi avansat la gradul de general. A refuzat propunerea mareşalului Ion Antonescu de a ocupa funcţia de ministru de interne. A fost numit atașat militar al Regatului României în Imperiul Japonez (1935-1939) și ambasador al României în Japonia, Manchukuo și China (1941-1945). În urma unui atentat eşuat asupra sa, comandat de Hitler, Băgulescu s-a refugiat în Statele Unite ale Americii, iar de acolo a plecat în Franţa, unde s-a stabilit şi a trăit până la 77 de ani.

În exilul petrecut la Nisa, s-a implicat în acţiunile Consiliului Naţional Român şi i-a sprijinit pe generalul Nicolae Rădescu şi pe cei care mai sperau încă într-o înlăturare a comuniştilor de la putere.

Gheorghe Băgulescu a deschis la Nisa un muzeu de artă japoneză, donându-şi colecţia sa imensă de obiecte de artă adunate din ţările Extremului Orient, pentru aceasta fiind decorat de împăratul Japoniei.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.