- Wednesday, 27 October 2021
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 1084
Generalul Gheorghe Băgulescu, unul dintre cei mai apreciaţi diplomaţi români din prima parte a secolului al XX-lea, este lăudat de Christian Estrosi, primarul oraşului francez Nisa.
După ce a scăpat dintr-o tentativă de asasinat pusă la cale de Hitler la Tokyo în Al Doilea Război Mondial, Gheorghe Băgulescu a ajuns în cele din urmă la Nisa, unde a rămas până în 1963, când s-a stins din viaţă, fiind înmormântat în orăşelul Menton din apropiere, deşi marea sa dorinţă a fost ca să fie îngropat pe moşia sa de la Florica din Argeş.
Gheorghe Băgulescu a fost declarat Cetăţean de Onoare al oraşului Nisa. „Generalul Gheorghe Băgulescu a fost un om cu un parcurs profesional absolut remarcabil, militar, diplomat şi mare iubitor al artei. După Al Doilea Război Mondial a emigrat în Franţa şi s-a stabilit la Nisa, unde a rămas până la sfârşitul vieţii sale. Generalul Băgulescu a susţinut material Comitetul Naţional Român şi pe generalul Nicolae Rădescu. Generalul Băgulescu este un exemplu pentru noi toţi”, a declarat în exclusivitate pentru FinanciarPress.ro Christian Estrosi, primarul oraşului Nisa.
Trebuie spus că părinţii şi bunicii generalului Gheorghe Băgulescu erau originari de la Ștefănești, unde tatăl, Petre Băgulescu a fost învățător și preot
Marele diplomat Gheorghe Băgulescu (1890-1963) a fost ofiţer în Primul Război Mondial (unde s-a remarcat prin faptele sale de eroism), general de prim-rang al Armatei Române, diplomat în Japonia şi China, scriitor, colecţionar şi donator de artă orientală.
Între 1935 și 1939 a fost ataşat militar al României la Tokio, Japonia, după care a demisionat din armată ca protest faţă de dictatura personală a regelui Carol al II-lea. După abdicarea regelui a fost reprimit în armată şi avansat la gradul de general. A refuzat propunerea mareşalului Ion Antonescu de a ocupa funcţia de ministru de interne. A fost numit atașat militar al Regatului României în Imperiul Japonez (1935-1939) și ambasador al României în Japonia, Manchukuo și China (1941-1945). În urma unui atentat eşuat asupra sa, comandat de Hitler, Băgulescu s-a refugiat în Statele Unite ale Americii, iar de acolo a plecat în Franţa, unde s-a stabilit şi a trăit până la 77 de ani.
În exilul petrecut la Nisa, s-a implicat în acţiunile Consiliului Naţional Român şi i-a sprijinit pe generalul Nicolae Rădescu şi pe cei care mai sperau încă într-o înlăturare a comuniştilor de la putere.
Gheorghe Băgulescu a deschis la Nisa un muzeu de artă japoneză, donându-şi colecţia sa imensă de obiecte de artă adunate din ţările Extremului Orient, pentru aceasta fiind decorat de împăratul Japoniei.
Popular Articles
- Most read
Publicitate