folclor mioveniJoi 12 august a debutat Festivalul – Concurs Național de Folclor ”Mioveni". Aproximativ 300 de dansatori din țară vor evolua în cadrul celei de-a II-a ediții a Festivalului – Concurs Național de Folclor ”Mioveni”, unul dintre cele mai apreciate festivaluri de folclor din România. Festivalul se desfășoară în perioada 12-14 august. Manifestarea cultural-artistică este organizată de Centrul Cultural Mioveni, Primăria Orașului și Consiliul Local Mioveni.

 

Primarul Ion Georgescu a dezvăluit și de unde a venit ideea festivalului național de folclor de la Mioveni: ”Erau festivaluri anterioare la care aduceam reprezentanți de pe toate meridianele lumii. Dar noi nu ne cunoaștem țara noastră și folclorul nostru. Acest festival va ajunge în câțiva ani un festival național de amploare. Suntem singurii care la ora actuală mai susținem cultura”.

 

La rândul său, Alin Călinescu, directorul Centrului Cultural Mioveni, a declarat: ”Acest festival are ca scop revitalizarea și promovarea folclorului din mai multe zone entografice ale României, conservarea, valorificarea și promovarea folclorului. Concursul se va desfășura pe două secțiuni. Prima va fi dans popular, iar a doua-obicei specific zonei reprezentate”.

 

Cuvinte de laudă pentru festivalul de la Mioveni a avut și cunoscuta realizatoare TV Elise Stan, membră a juriului competiției: ”Mă bucur că a existat această inițiativă aici la Mioveni. Vă felicit domnule primar Ion Georgescu, domnule manager Alin Călinescu pentru această idee înaltă. Pentru că nu am avea cum să transmitem mai departe generațiilor care vin după noi tradițiile și folclorul dacă nu ar exista festivaluri precum cel de la Mioveni”.

 

 

Care sunt ansamblurile participante la competiție

În urma selecției, la competiție vor evolua opt ansambluri, respectiv Ansamblul Folcloric “DOR TRANSILVAN”, din județul Cluj, Ansamblul Folcloric “MARAMUREȘUL”, din județul Maramureș, Ansamblul de Cântece și Dansuri “ARMENIȘANA”, din județul Caraș-Severin, Ansamblul de Dansuri Populare Românești “RAPSOZII SIRETULUI”, din județul Iași, Ansamblul Folcloric “FLORILE MUREȘULUI”, din județul Arad, Ansamblul “CODRULEȚUL”, din județul Botoșani, Ansamblul “CRIȘANA”, din județul Bihor și Ansamblul Folcloric “MACII BĂRĂGANULUI”, din județul Călărași. Celor opt ansambluri din concurs li se vor alătura, din postura de invitați speciali, Ansamblul Folcloric ”Mugurelul” – Cluj Napoca, câștigătorul ediției din 2019 și Ansamblul Folcloric ”Plai de Dor” al Centrul Cultural Mioveni, gazdele festivalului.

 

Pe parcursul a două zile de concurs, cele opt ansambluri vor fi jurizate de cinci specialişti în domeniu, precum prof. dr. etnomuzicolog Elise Stan, realizator și producător de emisiuni folclorice, Ileana Vieru, realizator de emisiuni folclorice la Radio România, Doina Virginia Işfănoni, istoric şi teoretician de artă, Cătălin Oancea, dansator și maestru coregraf și Paul Remeș-coregraf. Evenimentul va fi prezentat de celebra realizatoare și prezentatoare de emisiuni folclorice, Iuliana Tudor de la TVR.

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.