inchisoarea pitestiDe la sfârşitul lunii aprilie şi până pe 30 iunie, la fosta închisoare Piteşti puteţi vedea expoziţia „Poloneze şi românce care au schimbat lumea”. O foarte interesantă expoziţie organizată de Memorialul Închisoarea Piteşti şi Institutul Polonez din Bucureşti.

 

Printre femeile curajoase prezente în expoziția "Poloneze și românce care au schimbat lumea" este și argeşeanca Elisabeta Rizea. Cunoscuta luptătoare anticomunistă a fost de două ori condamnată de regimul comunist pentru sprijinirea grupului de rezistență din Nucșoara "Haiducii Muscelului. Cu o condamnare ce a însumat peste 30 de ani, a executat 12 și a fost eliberată abia în 1964. A fost printre cele mai vocale figuri anticomuniste după 1989, relatând neobosită despre violența Securității și a regimului de detenție.

 

Protagonistele expoziției „Poloneze și românce care au schimbat lumea” – 17 poloneze și 17 românce – s-au remarcat în lupta lor pentru libertate, independență sau drepturile femeilor, precum și pentru pionierat în domeniul științei sau al sportului. Alături de Elisabeta Rizea, printre femeile ale căror istorii sunt prezentate în cadrul expoziției se află figuri care au luptat împotriva comunismului sau care au suferit ca urmare a represiunii comuniste din România precum: Victoria Agarici (mama celor trei frați Agarici care au fost condamnați și închiși de comuniști, printre altele, la Închisoarea Pitești) şi Smaranda Brăescu (condamnată de comuniști pentru atitudinea curajoasă de condamnare a alegerilor falsificate din 1946 și pentru ca s-a alăturat mișcărilor de rezistență anticomunistă).

 

Intrarea la expoziţie este liberă.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.