adamesteanuAbsolventă a Liceului Nicolae Bălcescu (actualul Colegiu Naţional I.C. Brătianu) din Piteşti, cunoscuta scriitoare Gabriela Adameşteanu a fost desemnată pe 1 martie laureată a Premiului naţional pentru proză Ion Creangă, Opera omnia, ediţia a V-a, ce a avut loc la sala Calistrat Hogaş a Consiliului Judeţean Neamţ.

 

Ca preşedinte al juriului la manifestarea din acest an a fost desemnat Nicolae Breban, membru al Academiei Române, alături de el fiind scriitorii şi criticii literari Bogdan Creţu, Mircea A. Diaconu, Constantin Dram, Adrian Dinu Rachieru, Theodor Codreanu şi Cristian Livescu. Nominalizaţi ai galei au mai fost Ştefan Agopian, Radu Aldulescu, Petru Cimpoeşu, Radu Cosaşu, Doina Ruşti şi Dumitru Ţepeneag. gabriela Adameşteanu se alătură celorlalţi patru laureaţi de până acum: Dumitru Radu Popescu (2017), Nicolae Breban (2018), Eugen Uricaru (2019) şi Dan Stanca (2020).

 

Laureata din acest an, prozatoare, publicistă şi traducătoare, Gabriela Adameşteanu s-a născut la Târgu Ocna (Bacău), într-o familie de profesori. A făcut liceul la Piteşti (1956-1960), apoi a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti (1960-1965), după care intră în sistemul editorial, ca redactor la Editura Enciclopedică Română (1968-1974), Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică (1974-1983) şi Cartea Românească (1983-1990). În aprilie 1990 părăseşte editura pentru Revista 22, al cărui redactor-şef devine în septembrie 1991. În 1975 a debutat editorial cu romanul „Drumul egal al fiecărei zile“. Urmează „Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă“ (1979). Romanul „Dimineaţă pierdută“ (1983) îi aduce succesul, încă din perioada comunistă. Opera sa a fost tradusă pentru publicul cititor din Franţa, Estonia, Israel, Bulgaria, Polonia şi Ungaria. Este cunoscută în lumea literară şi pentru traducerile făcute unor scriitori consacraţi, printre ei şi Guy de Maupassant.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.