elisabeta rizeaÎn această vară a început reabilitarea casei din comuna Nucşoara, unde a trăit Elisabeta Rizea, unul dintre simbolurile luptei anticomuniste. Casa va fi transformată în muzeu. Prima etapă a reabilitării a fost deja finalizată în această lună.

Bogdan Vârvoreanu, strănepotul Elisabetei Rizea, este cel care a început în aprilie 2018 o campanie pentru salvarea şi reabilitarea casei memoriale, campanie susţinută inclusiv de Casa Regală.

„Casa Elisabetei Rizea are întreaga temelie consolidată și se află în afara oricărui pericol în ceea ce privește stabilitatea părții inferioare.  Am finalizat astfel etapă cea mai ”inginerească”, dar și cea mai urgentă a restaurării, care a presupus folosirea unei tehnici contemporane de consolidare, pentru a conferi trăinicie casei care va fi transformată în Casa Memorială cu circuit public. Împreună cu inginerii care au realizat expertiza tehnică (ing. Daniel Purdea de la Miro Grup) și cu cei care au realizat proiectul de detaliu (ing. Florin Cimpanu și ing. Cristian Petcu de la Estacons Proiect) am definit o soluție elegantă, care a permis atât asigurarea stabilității pe termen foarte lung, cât și respectarea proporțiilor, a formei exterioare și a materialității casei, ridicată prin clacă de către Elisabeta și Gheorghe Rizea în anul 1931. Astfel a fost păstrată configurația originală a soclului, piatră protejată cu tencuială la exterior.

Vor urma lucrari de infrastructură exterioară: realizarea drenurilor perimetrale pentru a preveni infiltrarea apelor pluviale în zona fundațiilor și apoi restaurarea propriu-zisă a casei.

Din bugetul estimat (35.000 euro) al primei etape a Ansamblului Memorial CER, restaurarea propriu-zisă a Casei Elisabeta Rizea, s-au strâns aproximativ 15.000 euro, din care s-au cheltuit până acum, pentru crearea site-ului, studiul GEO, studiul TOPO, expertiza tehnică, documentatia de proiectare, transport, lucrari de subzidire (materiale și manoperă) și achizitie materiale pentru noua anexa de bucătarie și grup sanitar, aproximativ 10.000 euro.

Avem prin urmare mare nevoie de ajutorul vostru concret pentru a trece la următoarea etapă a restaurării casei. Dacă 1000 de români ar contribui fiecare cu 100 LEI, am acoperi astfel cei 20.000 Euro necesari finalizării primei etape a Ansamblului Memorial CER, restaurarea Casei Memoriale Elisabeta Rizea!”, ne-a declarat Bogdan Vârvoreanu, strănepotul Elisabetei Rizea.

În acest an, pe 6 octombrie, se vor comemora 17 ani de la trecerea în nefiinţă a faimoasei luptătoare anticomuniste. Elisabeta Rizea a văzut lumina zilei pe 28 iunie 1912 într-o familie de ţărani, la Domneşti. A fost nepoata fruntaşului ţărănist Gheorghe Şuta, omorât de Securitate în anul 1948. A petrecut 13 ani în teribilele închisori comuniste pentru că i-a sprijinit activ pe fraţii Toma şi Petre Arnăuţoiu şi grupul de rezistenţă anticomunistă din Munţii Făgăraşului.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.