- Sunday, 24 May 2020
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 2225
Duminică 24 mai, la Vila Florica de la Ştefăneşti a avut loc un dublu eveniment major: inaugurarea Muzeului Naţional Brătianu şi aniversarea a 145 de ani de la înfiinţarea PNL. Evenimentul a fost onorat de premierul Ludovic Orban, de ministrul Culturii-Bogdan Gheorghiu, de Liviu Brătescu-secretar de stat în Ministerul Culturii, senatorul Gigel Ştirbu şi deputatul Dănuţ Bica-ambii coiniţiatorii ai legii privind înfiinţarea Muzeului Naţional Brătianu, Adrian Miuţescu-preşedinte PNL Argeş şi Narcis Ion-directorul Muzeului Naţional Peleş.
„Este un moment extrem de important ce se petrece în locul în care Brătienii au luat decizii fundamentale pentru ţară, locul în care au gândit propăşirea naţiunii române, locul în care reprezentanţii marilor puteri veneau în ajunul Primului Război Mondial la Ionel Brătianu, încercând să obţină intrarea României în război. Locul în care s-a făcut istorie pentru România redevine un loc în care oamenii care vin aici să regăsească istoria, momente din viaţa publică şi privată a marilor noştri înaintaşi care au pus piatră de temelie pentru România modernă, pentru România Mare. Vreau ca acest moment să fie şi un moment de continuitate în zidirea unei Românii puternice. În urmă cu 145 de ani, în casa lui Mazar Paşa se puneau bazele Partidului Naţional Liberal prin reunirea facţiunilor de orientare liberală ce coexistau la momentul respectiv pentru construcţia unui partid modern, unui partid proeuropean, un partid ce s-a asociat cu toate momentele importante ale istoriei moderne a României. De 30 de ani, noi liberalii am venit aici la Vila Florica să sărbătorim aniversarea datei de înfiinţare a PNL. Anul trecut am păţit un lucru la care nu m-aş fi aşteptat niciodată. Baronii PSD din judeţ ne-au interzis să venim la Vila Florica pentru a sărbători aniversarea partidului. Parcă Dumnezeu ne-a oferit această ocazie ca după un an să reuşim ca Vila Florica, ce a fost administrată atâta timp de Consiliul Judeţean Argeş, că vila Florica, unde organigrama personalului care se ocupa de administrarea Vilei Florica conţinea mai mulţi chelneri decât muzeografi pentru a organiza petrecerile noii nomenclaturi care întinau memoria acestei extraordinare zidiri a Brătienilor, iată că putem să dăm românilor un loc în care să se întâlnească cu istoria, un loc în care pot cunoaşte viaţa înaintaşilor noştri”.
Ministrul Culturii: „Doresc ca această instituţie să devină o emblemă a patrimoniului naţional”
Iată ce a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu: „E un moment de mare încărcătură. Mulţumesc inimosului manager Mihai Alexandrescu pentru că ne-am încadrat în acest termen ambiţios pe care ni l-am propus. Ansamblul Vilei Florica a adunat în jurul său oameni care au fost prezenţi mereu în prima linie atunci când România a avut nevoie de decizii ferme pentru dezvoltare şi chiar pentru supravieţuire. Mă bucură că în anul 2020 tot guvernarea liberală a înfiinţat o instituţie liberală ce se deschide astăzi. O instituţie naţională ce recunoaşte importanţa celor care au scris istorie cu mândrie şi cu sacrificii. Mentorii noştri au fost şi vor rămâne familia Brătianu, Mihail Kogălniceanu, IG Duca, Ion Ghica, CA Rosetti. Folosesc acest prilej şi pentru a aduce un omagiu liberalilor care şi-au pierdut viaţa în închisorile comuniste şi faţă de care avem datoria să continuăm crezul libertăţii. Ionel Brătianu ne spunea pe 1 ianuarie 1923 că „Nu de astăzi, ci dintotdeauna, dezvoltarea culturii a părut Partidului Naţional Liberal ca făcând parte din nevoile vitale ale întemeierii şi dezvoltării statului”. Doresc ca această instituţie să devină o emblemă a patrimoniului naţional”.
Narcis Ion, directorul Muzeului Naţional Peleş, originar din Piteşti, a precizat: „Ne aflăm aici la Ştefăneşti într-o localitate ce a dat ţării nu mai puţin de 7 prim-miniştri. Este un caz unic în lume. Sunt patru prim-miniştri de aici de la Florica, din familia Brătienilor şi trei prim-miniştri de la Goleşti, din familia Golescu. Acum 20 de ani am scris despre conacul Florica. Am mobilat acest muzeu cu piese de la Muzeul Peleş ce se potrivesc foarte bine cu decorul de aici. ”
Popular Articles
- Most read
Publicitate