iancu samplast

Deși Guvernul României a adoptat încă din august 2021 Ordonanța de urgență prin care se interzice oficial punerea pe piață a produselor din plastic de unică folosință, în România încă se importă constant, în special din Turcia, milioane de ambalaje din plastic ce sunt foarte nocive, atât pentru oameni, cât și pentru mediul înconjurător.

Milioane de ambalaje de unică folosință din polistiren expandat și plastic, care se descompun foarte greu și care provin de la unitățile de alimentație publică, iau drumul gropilor de gunoi din România, iar multe dintre ele lasă în urma lor substanțe toxice ce se infiltrează în sol.

Principalul răspuns la această problemă de mediu o reprezintă ambalajele biodegradabile de unică folosință. Acestea sunt fabricate din materii organice, precum amidon din porumb (din care se obține acidul polilactic sau PLA), tărâțe de grâu, trestie de zahăr și celuloză, bambus sau frunze de palmier sunt, de asemenea, compostabile, ceea ce permite colectarea lor împreună cu fracția umedă de deșeuri și transformarea lor în compost.

Iar faptul că Ordonanța dată de Guvern acum doi ani privind interzicerea ambalajelor de unică folosință din plastic nu este respectată, afectează atât consumatorii, cât și companiile ce respectă normativele europene și produc ambalaje biodegradabile.
Iar una dintre companiile afectate are sediul în Mioveni. Este vorba de Samplast, unul dintre cei mai importanți producători de ambalaje biodegradabile din România, firmă înființată în 2015 și care are la ora actuală 70 de angajați și distribuție atât la nivel național, cât și în țări precum Italia, Germania și Cehia.

FinanciarPress.ro a stat de vorbă cu Cătălin Iancu, manager Samplast și totodată un foarte apreciat și implicat om de afaceri.

”Faptul că în România se aduc în continuare ambalaje din plastic ne afectează atât pe noi, cât și pe partenerii noștri. Noi am făcut investiții pentru a respecta normativele naționale și europene, suntem și certificați la nivel european. Am pierdut o cotă de piață de 40-50% din cauză că în țara noastră se importă constant ambalaje de plastic, deși acest lucru este interzis de doi ani. Ca pierderi financiare, e vorba de vreo două milioane de euro în ultimii doi ani. Am tot făcut sesizări și noi și partenerii noștri, nu am primit răspunsuri. La noi se fac legile cu copy-paste și nu se aplică. Și mai este o problemă cu acele caserole din polistiren în care multe firme pun meniul zilei, caserole ce sunt foarte cancerigene. Și acelea au fost interzise în Uniunea Europeană, însă în România se comercializează în continuare. Singurele care respectă legislația sunt marile lanțuri de supermarketuri din România, au numai ambalaje biodegradabile”, a declarat Cătălin Iancu (foto) pentru FinanciarPress.ro.

Ca și capacitate de producție, Samplast poate ambala 10 milioane de tacâmuri biodegradabile pe lună. Însă din cauza importurilor necontrolate de ambalaje și tacâmuri din plastic, capacitatea de producție la Samplast s-a redus la 3 milioane de tacâmuri lunar. Samplast produce și 3 milioane de cutii de pizza lunar.

În 2022, Samplast a avut o cifră de afaceri de 20,5 milioane lei, la jumătate față de cifra de afaceri preconizată, tot din cauza importurilor nelegale de ambalaje din plastic.

samplastsamplast 01

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.