invatamant dual

În această primăvară, Primăria Mioveni, împreună cu Universitatea de Stat din Pitești și alți 12 parteneri de top ai unui consorțiu au reușit să obțină finanțare de 22 de milioane de euro pentru un proiect extrem de important privind învățământul dual în Argeș. Este vorba de proiectul „Formare performantă în Regiunea Sud-Muntenia prin dezvoltarea rutei complete de învățământ dual la UPIT-CONSID-AG”, ce va fi finanțat finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Cea mai mare parte a finanțării va fi alocată pentru realizarea unui campus ce va funcționa pentru întreg consorțiul în Mioveni și va fi utilizat în special pentru pregătirea forței de muncă necesare mediului economic din județ.

Lăudabil este faptul că terenul unde va funcționa viitorul campus a fost pus la dispoziție de către Primăria Mioveni și este amplasat lângă Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni, la doi pași de uzina Dacia. Sute de elevi și studenți vor fi pregătiți într-o primă fază.

”Este un proiect de viitor din toate punctele de vedere și pentru tinerii din Argeș. Un proiect important datorită căruia numeroși tineri vor fi școlarizați în diferite tipuri de meserii în următorii ani. Vom semna contractul în următoarele săptămâni, iar proiectul trebuie implementat până în 2028. Terenul pe care îl punem la dispoziție pentru viitorul campus are două hectare. Campusul va fi unul integrat, va avea și locuri de cazare și parcări subterane”, ne-a precizat primarul Ion Georgescu.

 

Este un proiect fără precedent pentru Argeș”

 

FinanciarPress.ro a stat de vorbă și cu inspectorul școlar general Dumitru Tudosoiu despre acest proiect de anvergură. Trebuie spus că Inspectoratul Școlar Argeș este partener în cadrul acestui proiect atât de important pentru Argeș.

”Proiectul este important nu doar pentru Argeș, ci pentru întreaga zonă. Este practic o nouă unitate de învățământ, cu toate calificările necesare și cerute de către agenții economici. Este o unitate ce are posibilitatea să școlarizeze copiii pe aceste calificări. Acest învățământ integrat, ce dă posibilitatea unui elev să intre în clasa a IX-a, să aibă o calificare în muncă, să meargă mai departe cu studii postliceale, respectiv universitare, în același centru, unde poate să învețe, să servească masa și să locuiască, oferă o posibilitate clară de a avea o carieră într-un domeniu. O stimulare mai mare ca asta nu s-a petrecut în ultimii 30 de ani în Argeș, e fără precedent”, spune Dumitru Tudosoiu.

Primul proiect în Argeș pe învățământ dual a apărut în 2014 la Mioveni, ca urmare a parteneriatului dintre Liceul Tehnologic Construcții Mașini și uzina Dacia, pe domeniul mecanic, în calificarea sculer-matrițer. Iar acest parteneriat a stârnit o emulație fără precedent pentru învățământul dual, ajungându-se de la 5-7 clase pe învățământ profesional în 2014 la 50 de clase pe învățământ dual și profesional în 2019 în județul Argeș. Adică un sfert din totalul claselor din învățământul liceal.

”Campusul va fi format, în principal, din clădiri cu laboratoare și ateliere pentru formarea profesională a elevilor și studenților înscriși în învățământul dual din regiunea Sud-Muntenia, în domeniile mecanic, electric, electronică și automatizări, electromecanică. Totodată, se urmărește construirea un service auto dotat cu echipamente tehnice de ultimă generație. Pentru învățământul superior în regim dual, Consorțiul are în vedere dezvoltarea de programe de studii în domenii ca: Tehnologia construcțiilor de mașini, Robotică/ Mecatronică; Autovehicule rutiere; Inginerie mecanică; Calculatoare; Rețele și Software de telecomunicații / Electronică aplicată; Echipamente și sisteme de comandă și control pentru autovehicule; Energetică și tehnologii informatice/ Managementul energiei; Sisteme electrice; Automatică și informatică aplicată”, a declarat pentru FinanciarPress.ro profesorul Daniel Anghel de la Universitatea din Pitești, cel care va fi directorul campusului.
Principalele activități din cadrul proiectului vizează un învățământ de calitate care să asigure sprijin financiar elevilor și studenților, cu precădere a celor din categoriile defavorizate; mijloace auto pentru transportul elevilor și studenților; stagii de practică pentru elevi și studenți; organizarea competițiilor profesionale, concursurilor pe meserii; furnizarea de servicii de consiliere și orientare profesională pentru elevi și studenți; organizarea de programe de formare a personalului didactic preuniversitar și universitar și a coordonatorilor de practică;
Elementul de noutate pentru Universitatea din Pitești îl reprezintă fundamentul de organizare și de participare activă a mediului economic, concretizat în parteneriatul existent și formalizat deja, la actul de educație în sistem dual.
”La această dată, în cadrul Consorțiului pentru învățământul dual, al cărui lider de parteneriat este Universitatea din Pitești, sunt implicați în dezvoltarea și realizarea obiectivelor asumate, membri de renume, cum ar fi Dacia, societatea GIC NOSAG METAL S.R.L., un grup de firme specializat în producția de produse metalice și din plastic, precum și Asociația Constructorilor de Automobile din România - ACAROM, o asociație de companii care se ocupă de producția, comercializarea și serviciile legate de automobile și echipamente pentru acestea”, mai spune profesorul Daniel Anghel.

 

 

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.