accident tren

AGIFER (Agenția de Investigare Feroviară Română) a finalizat în această lună investigația în cazul unui incident feroviar produs pe 1 martie 2022 în Argeș, aproape de Costești. Concret, un tren ce venea din Gara București Nord și mergea la Craiova a avut mari probleme după ce a trecut de Pitești.

Cu câțiva kilometri înainte de halta Pârvu, mecanicul ce conducea trenul a observat pe displayul sistemului de comandă, control şi diagnoză al automotorului că a apărut afişat mesajul „Avarie grea calculator frână”, iar compresoarele de aer instalaţie de frână nu au avut debit corespunzător. Mecanicul a luat măsuri de reducere a vitezei pentru respectarea limitării de viteză la pasajul auto de trecere la nivel cu calea ferată aflat până în halta de mişcare Pârvu, după luarea măsurilor de frânare mecanicul a observat că presiunea aerului din rezervorul principal a scăzut. La un moment dat, mecanicul a coborât din tren pentru a face verificări, numai că problema cu frânele nu s-a remediat, iar trenul a pornit din nou.

Conform anchetatorilor, ”deşi trenul s-a aflat în mişcare, un pasager a observat că mecanicul a coborât iarăşi din automotor şi nu a mai revenit. După ce a observat că mecanicul nu a mai revenit pe automotor, acesta deplasându-se în continuare, a intrat în panică împreună cu ceilalţi pasageri, şefa de tren a tras de semnalul de alarmă din compartimentul călători de la o ușă de acces călători şi ceilalţi călători au acţionat semnalul de alarmă de la cealălaltă uşă de acces călători.

Şefa de tren împreună cu lăcătuşul din depoul Piteşti s-au deplasat în postul de conducere, mai mulţi călători au sărit din tren după ce mecanicul a deschis ușa iar restul care au rămas s-au retras în partea opusă sensului de mers”.

În cele din urmă, trenul a deraiat pe altă linie, după ce a mai parcurs câteva sute de metri, oprindu-se . Din fericire, accidentul nu s-a soldat cu victime. Tot anchetatorii mai spun că trenul trebuia să fie supus unei reparații planificate încă de pe 26 august 2021, fapt ce nu s-a produs.

”Cauza principală a producerii incidentului feroviar o constituie o eroare umană constând în luarea unor decizii incorecte privind manipularea unor componente ale instalației de frână având ca rezultat întreruperea alimentării cu aer a cilindrilor de frână, conducînd la imposibilitatea frânării și la scăparea ramei automotor în linie curentă”, concluzionează reprezentanții AGIFER.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.