barbu_nicolae.jpgPrimarul comunei Valea Iașului, Nicolae Barbu, își dorește ca în acest an să demareze proiecte foarte ambițioase, precum extinderea rețelei de canalizare în toată localitatea, modernizarea drumurilor și atragerea de finanțări europene sau guvernamentale. Primarul spune că investițiile vor fi prioritare, mai ales după un an nu foarte bun în acest sens, în care comuna a pierdut venituri importante la bugetul local din cauza unor decizi guvernamentale.

Anul 2018 a fost unul nu prea bun, în sensul că investițiile au fost mai puține din cauza faptului că s-a redus de la 16% la 10% impozitul pe venit. Noi am pierdut 800.000 lei. Avem angajate împrumuturi: 3 milioane lei din 2014, pentru drumuri, 1,8 milioane lei din 2015 și 1,5 milioane lei din 2017- am ajuns la un grad de îndatorare de 28%, suportabil. Când nu am mai avut această sursă de venit, nu ne-au mai rămas bani de investiții. În plus, au crescut și la noi salariile, deși suntem o comună de gradul 3. Am zis că este corect ca secretarul și contabilul să fie cu salariul mai aproape de viceprimar, în jur de 3000 lei, iar personalul contractual are acum în jur de 2500 lei, iar muncitorii și cei de la pază au 1900-2000 lei net. Cei cu vechime mai mică au 1600-1700 lei. Cu toate acestea, în 2018 s-a ajuns la o creștere de vreo 60%, de la un milion lei la 1,6 milioane lei. Se mai adaugă bonuri de masă, vouchere de vacanță”, a explicat primarul Barbu situația din 2018.  

În schimb, primarul dorește introducerea canalizării în toată comuna: “Avem speranța ca în februarie-martie să primim finanțare prin PNDL2 pentru 17 km de canalizare. Avem 28 km funcționali și ăștia ne mai trebuiesc să introducem canalizarea în toată comuna.  În Argeș se vor da bani necheltuiți prin PNDL2 către 5-6 localități.” Totuși, prima investiție din 2019 se va face pentru alimentarea cu gaze. Prima sumă de bani pe care o vom da în 2019 pentru investiții va fi pentru studiul de fezabilitate la gaze. Gaze avem pe jumătate din comună, avem repartiție de gaze din urmă cu 20 de ani pentru satele Mustățești, Valea Uleului și 60% din satul Cerbureni, meritul fiind în princiapl al cetățenilor, care au contribuit cu bani pentru rețeaua stradală”, ne-a declarat primarul Barbu.

Un capitol important îl reprezintă în acest an și modernizarea drumurilor și construirea unor poduri. Nicolae Barbu își dorește să acceseze fonduri europene pentru acest capitol. Vom continua în 2019 să modernizăm drumurile. Intenția mea e să accesăm fonduri europene, avem un proiect în acest sens, pregătit în două variante: ori 20 km, dacă obținem punctajul necesar, sau mai puțin. În localitate avem 45 km de drumuri, din care 9 sunt drumuri naționale. Dar este destul de greu să obții fonduri să asfaltezi o stradă de 3 metri lățime, trebuie rigolă, trebuie loc pentru conducte și două benzi de circulație. Am depus la Ministerul Dezvoltării o solicitare de finanțare pentru șase poduri. Două deservesc zone mai importante. din satele Borovinești și către cătunul Ungureni, înspre stația de epurare. Celelalte 4 deservesc grupuri mai mici de case. Dar odată construite cu siguranță se va dubla numărul de gospodării în zonele respective, pentru că pe poduri vom face și canalizarea”, spune primarul.  

 

Asistența medicală este importantă pentru locuitorii comunei, care beneficiază de un dispensar uman în satul Ungureni. Primarul Barbu ar vrea însă construirea unui nou dispensar în satul Mustățești, care ar putea fi creionat chiar ca un centru medical cu asistență permanentă. “La Ministerul Dezvoltării am solicitat și construirea unui dispensar uman în satul Mustățești, pentru a face o echilibrare cu dispensarul din satul Ungureni. Discutând cu cei doi medici de familie, care au peste 28 de ani de când lucrează în comună, am solicitat creearea chiar a unui centru medical, unde se poate asigura o permanență. În satul Mustățești, pe valea Argeșului, ar fi în amonte localitățile Albeștii de Argeș, Cicănești, Corbeni și Arefu- deci poate fi un filtru care ajută până la spitalul Curtea de Argeș”, a explicat primarul Nicolae Barbu.

O altă sursă de finanțare pe care comuna Valea Iașului o poate accesa se referă la grupul de Acțiune Locală “Ținutul Posadelor”, din care face parte. “Cu banii pe care îi vom obține pe GAL vrem să facem trotuare în zonele centrale ale comunei, pe DN7C. Am mai dori construirea unor terenuri multifuncționale. Din 280 de copii, preșcolari și școlari, doar 75-80 învață în Valea Iașului, restul în Curtea de Argeș. Încercăm să facem gratuită grădinița cu program prelungit, la Curtea de Argeș se plătește”, a declarat primarul Barbu.

  

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.