Gheorghe_ILIESCU.jpgUn factor care duce la o agricultură necompetitivă în România este legat de suprafețele mici de terenuri pe care le dețin fermierii. România are foarte multe ferme de mici dimensiuni și aceasta din cauza terenurilor divizate în suprafețe cât mai mici, astfel fermierii neputându-se dezvolta.

În acest sens, oficialii din Ministerul Agriculturii au elaborat o submăsură care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă. Este vorba de submăsura 6.5, ce are ca drept scop comasarea terenurilor, pentru a reduce gradul de fragmentare a acestora. 

De importanța acestei submăsuri și de posibilii beneficiari ai acesteia, ne-a vorbit și directorul AFIR Argeș, Gheorghe Iliescu.

,,Scopul măsurii este comasarea terenurilor pentru a reduce gradul de fragmentare a exploatațiilor. După cum știm, sunt foarte multe ferme cu suprafețe mici în care posibilitățile de a lucra ferma sunt reduse. În această situație, submăsura respectivă nu face altceva decât să vină în ajutorul micilor fermieri.

Deci, cei care au între 1 și 5 hectare de teren pot să-l arendeze pe o perioadă de minim 20 de ani unui fermier care are o exploatație mai mare sau poate să-l și vândă. În condițiile în care face dovada că l-a arendat pe minim 20 de ani sau l-a vândut, depune documentele  și va primi o subvenție de la stat. El primea oricum pe acel teren, dacă îl exploata, o subvenție de la APIA. Numai că, dacă îl arendează sau îl vinde, fermierul respectiv va primi în continuare subvenție, mărită cu 20%, până la terminarea programului, adică până în anul 2020. 

Singura problemă care apare este că acești fermieri trebuie să fi fost înscriși cel puțin 1 an la APIA pe schema micilor fermieri. Fiecare fermier are un document acasă, dacă a fost înscris la APIA, în care este prevăzută schema de ajutor. 

Așadar, fermierul depune un dosar cu documentele respective și fără să mai muncească pământul, va primi această subvenție. 

Măsura are ca drept obiectiv comasarea micilor terenuri și crearea de ferme mai puternice”, ne-a explicat Gheorghe Iliescu, directorul AFIR Argeș.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.