Gheorghe-Iliescu-OJFIR-Arges.jpgDezinteresul autorităților locale în informarea cetățenilor despre fondurile europene pe care le pot accesa, piedicile pe care ni le punem unii altora după principiul:,,să moară capra vecinului” și, probabil, cazurile de corupție cu bani europeni au făcut ca interesul argeșenilor în accesarea fondurilor europene să scadă. Așa cum am menționat încă din titlul acestui material, iată că în Argeș chiar este o situație catastrofală în ceea ce privește accesarea banilor europeni pentru dezvoltarea unei ramuri foarte importante din economia națională, respectiv, județeană și anume, agricultura.

Vedem un județ cu un potențial agricol enorm, județul Argeș, dar care este repetent în accesarea banilor europeni destinați dezvoltării agriculturii, în timp ce în județul Dâmbovița, care are o suprafață agricolă mult mai mică ca în Argeș, accesarea banilor europeni pentru acest segment este cu mult mai mare, în comparație cu Argeșul. 

# Măsura 6.1. - ,,Instalarea tânărului fermier” –  dezinteres maxim pentru argeșeni

Unul dintre programele europene cele mai importante pentru dezvoltarea agriculturii românești este ,,Instalarea tânărului fermier”. Acest program se adresează tinerilor de până în 40 de ani din mediul rural și are drept scop determinarea acestor tineri să rămână în locurile natale pentru a se implica în dezvoltarea agriculturii. Astfel că, tinerii din mediul rural care dețin o fermă cu acte de propritate sau luată în arendă, pot beneficia de un ajutor pentru dezvoltarea afacerii de până la 50000 de euro prin Măsura 6.1., ,,Instalarea tânărului fermier”.

,,Scopul acestei măsuri este crearea de locuri de muncă în zona rurală pentru ca tinerii din zonă să nu mai părăsească localitatea în care au crescut. Astfel, această măsură vine ca un ajutor pentru tinerii care nu au posibilități materiale. Tinerii care vor să-și înființeze o fermă și să primească acest ajutor, pot să ia în arendă, de la părinți, rude sau de la altcineva, o fermă vegetală sau animală care să aibă o valoare economică de minim 12000 de euro. Valoarea economică a fermei trebuie să se încadreze între 12000 și 40000 de euro. Dacă  ferma are o valoare între 12000 și 30000 de euro, tânărul fermier poate primi un ajutor forfetar de 40000 de euro. Dacă valoarea fermei depășește 30000 de euro, atunci și valoarea sprijinului forfetar crește la 50000 de euro. Eu zic că este o sumă care poate să ajute un tânăr să pornească în viață”, ne-a explicat Gheorghe Iliescu, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Argeș (OJFIR).

# Principalele condiții pentru accesarea acestor bani

În primul rând, solicitanții acestui program trebuie să aibă vârsta de până în 40 de ani, iar domiciliul să îl aibă în mediul rural în momentul depunerii proiectului. De menționat este faptul că pentru întocmirea proiectului, tinerii pot apela la serviciile consultanților pentru care sunt sume prevăzute în proiect pentru acest scop. 

Din suma totală, la semnarea contractului, beneficiarii primesc 70% din valoarea sprijinului, bani ce vor fi folosiți pentru dezvoltarea fermei, îndeplinind planul de afaceri din proiect prin achiziția de utilaje sau mărirea suprafeței de teren. 

Astfel că, până la cererea a II–a de plată, pe care trebuie să o depună tinerii fermieri  în maxim 3 ani de la semnarea contractului, pentru obținerea diferenței de 30%, aceștia trebuie să facă dovada că au avut vânzări, fie pe producție vegetală, fie pe producție animală, de 20% din valoarea încasată. Adică, dacă un tânăr fermier a primit la semnarea contractului suma de 30000 de euro, acesta, după maxim 3 ani, trebuie să facă dovada că a vândut marfă de 6000  de euro. 

Totodată, o altă condiție pusă solicitanților pentru a beneficia de acest sprijin forfetar este ca aceștia să nu fi avut firmă în domeniul agricol de mai mult de 5 ani.

# Gheorghe Iliescu: ,,În Dâmbovița, cred că s-au implementat aproximativ 600 de proiecte pe Măsura 6.1., iar în Argeș avem aproape de 100”

Deși Uniunea Europeană ne roagă cu bani, mai ales pe acest program, unde avem condiții minime, iată că argeșenii, ori din lipsa informației, ori din frica realizării invesițiilor cu bani europeni, sau din alte cauze pe care nu reușim să le deslușim, nu sunt interesați de acești bani, în comparație cu cetățenii din Dâmbovița. Așa cum ne-a dezvăluit directorul OJFIR Argeș, Gheorghe Iliescu, indignat de această situație, județul Argeș are doar aproximativ 100 de proiecte pe Măsura 6.1., iar în Dâmbovița, județ mult mai mic ca Argeșul, au fost depuse aproximativ 600. 

,,În Dâmbovița, cred că s-au implementat aproximativ 600 de proiecte pe Măsura 6.1., iar în Argeș avem aproape de 100.  Pe lângă faptul că județul Dâmbovița este mai mic ca județul Argeș și zona montană, în Dâmbovița, unde nu prea se poate face agricultură, este mai mare ca în Argeș”, ne-a mai declarat Gheorghe Iliescu, directorul OJFIR Argeș, în speranța ca argeșenii să se informeze și să acceseze banii europeni. 

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.