- Wednesday, 15 January 2025
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 1795
Cadrul propice întâlnit în județul Argeș, dar și hărnicia și seriozitatea oamenilor locului, au făcut ca în județul nostru sectorul alimentar să înregistreze o puternică efervescență, pe întreg lanțul alimentar.
Argeșul este unul dintre județele fruntașe din țară privind numărul crescătorilor de păsări. Toți aceștia dețin peste 2 milioane de capete, conform DSVSA Argeș.
Concret, la nivelul județului Argeș sunt 18 ferme de găini, având o capacitate de peste 1,6 milioane de capete și o fermă de curcani cu o capacitate de 2.000 de capete, la acestea adăugându-se și o stație de incubație pentru găini.
În plus, în evidențele DSVSA Argeș mai avem 26 de ferme comerciale de tip A, dintre care 22 sunt de găini și patru de curcani, ce însumează aproximativ 120 de mii de capete.
Se mai adaugă alte aproximativ 300.000 de capete de păsări aflate în gospodăriile populației de la noi din județ.
Pentru toți acești fermieri gospodari, finalul anului 2024 a venit cu o veste excelentă din partea ANSVSA ce, conform ultimelor modificări, dă posibilitatea crescătorilor de păsări să își înființeze centre de sacrificare la nivelul fermelor, unde să poată sacrifica maximum 10.000 de păsări pe an, păsări provenite exclusiv din fermele proprii. O măsură mult așteptată de către crescătorii de păsări din Argeș, având în vedere că în județ există doar un singur abator de păsări și acela fiind de curcani.
Condițiile minimale pentru amenajarea mini-abatoarelor de păsări
Drept rezultantă, toți acești fermieri au din acest an posibilitatea de a își amenaja astfel de mini-abatoare de păsări pentru care cerințele sanitar veterinare sunt mai permisive față de abatoarele mari.
„Crescătorii de păsări au acum posibilitatea să-și sacrifice păsările la nivelul exploatației prin amenajarea unui spațiu de sacrificare, un abator de mici dimensiuni, ce trebuie să îndeplinească condiții mult mai puține decât un abator de capacitate mare, iar carnea, carcasele de păsări rezultate în urma sacrificării pot fi comercializate pe o rază de 100 de kilometri în jurul exploatației, direct la restaurante, la unități de comercializare sau să prepare produse. Condițiile sunt facile pentru crescătorii de păsări, creând un mare avantaj pentru toate părțile implicate, de la fermier, la comerciant și nu în ultimul rând la consumatorul final care are posibilitatea acum să achiziționeze produse proaspete și autentice. Sacrificarea păsărilor la nivelul exploatațiilor se poate face cu asistență sanitară veterinară sau printr-un atestat pe care îl eliberează DSVSA din fiecare județ în urma instruirii personalului din cadrul abatorului cu privire la recunoașterea semnelor clinice și a modificărilor anatomopatologice ce apar în caz de boală”, explică Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș.
Iar dacă până acum consumatorii aveau posibilitatea de a cumpăra carne de pasăre doar din galantare, cu proveniență din diverse locuri, chiar și de import, iată că de acum pot să cumpere carne de pasăre direct de la sursă, carne proaspătă și autentică.
„Așa cum am reușit prin Punctele Gastronomice Locale ca un consumator să meargă să consume produse tradiționale direct din gospodărie și prin aceste măsuri consumatorul poate să-și achiziționeze produse direct de la producător, proaspete și autentice”, mai adaugă Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș.
Popular Articles
- Most read
Publicitate