- Monday, 10 August 2020
- Written by Florin Silviu Negru
- Hits: 2646
Sorin Apostoliceanu, candidatul PNL pentru fotoliul de primar al Piteștiului și până de curând viceprimar al orașului, militează pentru reabilitarea cu implicarea municipalității a clădirilor de patrimoniu și e celor care fac parte din zestrea arhitecturală a Piteștiului istoric. Un astfel de exemplu este situl urban din zona Sfânta Vineri care mai păstrează încă destule construcții de secol XIX și început de secol XX. Astfel de clădiri sunt însă de găsit în tot perimetrul Piteștiului vechi din începând din zona Nord-Găvana până la Gara Sud
„Sfânta Vineri ar fi putut fi una dintre cele mai frumoase străzi din orașul nostru. Clădirile vechi care încă mai poartă parfumul vremurilor trecute, multe dintre ele monumente istorice - precum vestitul Han Gabroveni care deschide această stradă - sunt, bună parte, în paragină. Am fi putut avea acolo centrul nostru vechi, loc de promenadă, cu pub-uri și cafenele cochete, un adevărat magnet pentru turiștii care ne-ar fi vizitat orașul, dar și zonă de petrecere agreabilă a timpului liber pentru noi, piteștenii.
În Pitești sunt peste 80 de clădiri de patrimoniu aflate în diferite stadii de degradare. La Piteşti s-au demolat clădiri vechi de sute de ani pentru nişte blocuri cu arhitectură discutabilă. Mai mult, în imediata apropiere a clădirilor istorice s-a permis ridicarea de clădiri moderne, cu regimuri de înălțime diferite, care dau un aspect grotesc și nu au nicio legătură cu ideea de identitate artitecturală de care un municipiu reședință de județ nu are voie să nu țină cont! De-a lungul timpului, administrația piteșteană a refuzat să-și exercite dreptul de preempțiune, abandonând astfel posibilitatea ca Piteștiul să aibă un centru vechi, așa cum au orașe precum Oradea, Sibiu, Sinaia sau, mai nou, Târgoviște, oraș care deja ne-a prins din urmă la multe capitole. Unul dintre primele orașe din România care și-a reabilitat o mare parte din centrul istoric a fost Baia Mare. Se întâmpla în 2003! În doi ani, Sibiul își reabilita în mod spectaculos centrul, pregătindu-se pentru statutul de Capitală Culturală Europeană. Se întâmpla în 2006, cu bani europeni! Primăria Sinaia achiziționează orice clădire cu valoare arhitecturală, pe care o reabilitează cu bani europeni și o redă comunității. Oradea, până în 2016, și-a reabilitat clădirile istorice din centru, iar de atunci, an de an, reabilitează clădire după clădire toată zona istorică de care dispune.”, a scris Sorin Apostoliceanu pe contul său de socializare.
Popular Articles
- Most read
Publicitate