anrp.jpgA rămas mai puţin de o lună în care persoanele care au dosare înregistrate la ANRP înainte de 20 mai 2013 pot să formuleze acţiuni în instanţă. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor ar fi trebuit să soluţioneze în termen de cinci ani toate dosarele pe care le avea înregistrate la data apariţiei Legii nr. 165 din 2013. Pentru că nu le-a soluţionat, persoanele îndreptăţite la măsuri reparatorii mai pot, până la 20 noiembrie 2018, să solicite instanţei să stabilească sumele de bani la care au dreptul pentru imobilele naţionalizate.

Dacă vor pierde termenul de 6 luni reglementat de art. 35 din Legea nr. 165/2013, foştii proprietari vor mai aştepta încă mulţi ani până când ANRP va emite o decizie în dosarele lor, infomrează Asociația pentru Proprietate Privată din România (APP), într-un comunicat de presă.

“La ANRP, unde dosarul ajunge după ce trece de analiza autorităţilor locale, s-a reglementat un termen de 5 ani în care să fie soluţionate toate dosarele constituite în temeiul Legii nr. 10/2001. Acest termen nu a fost respectat şi nici nu putem estima, în ritmul în care sunt finalizate în prezent dosarele de la ANRP, că în viitorii 10 ani vor fi soluţionate toate aceste dosare. Deşi conducerea acestei instituţii declară că analizează lunar 700 de dosare din cele constituite în temeiul Legii nr. 10 din 2001, numărul dosarelor soluţionate în care se şi emit decizii de compensare este mult mai mic, respectiv in medie 308 dosare/lunar. Pentru că mai sunt de soluţionat 35278 dosare, în acest ritm, este nevoie de 114 luni, deci peste 9 ani!!! Având in vedere faptul ca sunt multe persoane foarte în vârstă şi care nu mai pot aştepta, singura soluţie ar fi să se adreseze instanţei şi aceasta va stabili despăgubirile la care sunt îndreptăţite. Nu este o procedură foarte rapidă, dar cel puţin valoarea despăgubirilor se calculează în mod obiectiv, nu cu diminuări exagerate cum procedează consilierii ANRP”, susține Călin Ispavnic, președintele APP România.

 

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro