start_up_nation_sondaj.jpgNouă din zece antreprenori care au primit finanţare prin programul Start-Up Nation 2017 spun că nu şi-ar fi deschis o firmă dacă nu ar fi beneficiat de aceşti bani, arată un sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), cu sprijinul BCR.

Sondajul a fost realizat în perioada noiembrie 2018 - februarie 2019 şi conţine răspunsurile a 380 de antreprenori beneficiari ai programului Start-Up Nation 2017. Astfel, la întrebarea dacă afacerea ar fi existat fără finanţarea prin programul menţionat, 48,4% dintre ei au răspuns "cu siguranţă, nu", iar 39,4% au răspuns "mai degrabă nu".

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, a apreciat că acesta este un lucru negativ. "O firmă înseamnă o oportunitate, nu să faci o firmă pentru un anumit program. Astfel că este nevoie de o îmbunătăţire şi credem că este necesară, în procesul de selecţie a câştigătorilor, şi o etapă în care să avem şi un interviu cu aceşti întreprinzători, să vedem care este dorinţa lor, viziunea lor. Să faci o afacere doar pentru a primi finanţare nu cred că este în regulă", a afirmat Jianu, luni, într-o conferinţă de presă.

Aproximativ 70% dintre cei care au înfiinţat o firmă prin acest program sunt asociaţi unici, ceea ce arată că spiritul de asociere în rândul tinerilor întreprinzători nu este unul foarte ridicat, a completat Jianu. Un lucru bun este însă că 42% dintre antreprenori sunt femei, iar 57% - bărbaţi, aşadar o proporţie comparabilă. Vârsta medie este 30 de ani, iar 45% dintre ei sunt necăsătoriţi. Principalul motiv pentru demararea afacerii este dorinţa de a fi propriul şef şi de a fi independent, urmată de dorinţa unui câştig mare şi de dorinţa de realizare, de împlinire.

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro