blocuri_noi2.jpgBăncile comerciale au acordat mai puţine împrumuturi populaţiei pentru cumpărarea de locuinţe şi terenuri, potrivit unui "Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei" realizat de BNR. Cererea pentru acest produs bancar a scăzut ca urmare a faptului că scumpirea caselor a antrenat o scădere a gradului maxim de îndatorare acceptat de bănci. În schimb au crescut cererile pentru credite de consum şi carduri de credit.

Gradul de îndatorare a scăzut de la 38% cât era primul trimestru al anului la 35% în cel de-al doilea trimestru. Potrivit normelor BNR, gradul maxcim recomandat de banca centrală pentru un împrumut ipotecar este de 40%. Prețurile proprietăților rezidențiale au înregistrat o creștere semnificativă în T2 2019, conform opiniei instituțiilor de credit, contrar așteptărilor de menținere relativ constante a acestora din trimestrul anterior. În perioada următoare, băncile estimează o creștere marginală a prețurilor imobilelor, potrivit sondajului BNR.

În cel de-al doilea trimestru al anului 2019, cererea pentru împrumuturile destinate achiziției de terenuri și locuințe a înregistrat o scădere moderată, contrar previziunilor băncilor de creștere marginală. De asemenea, în trimestrul doi, băncile au respins cu o amplitudine moderată mai multe solicitări de credite ipotecare. Instituțiile de credit se așteaptă la o evoluție constantă a cererii de credite ipotecare în trimestrul al III-lea din 2019.

 

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro