pesta_micesti.jpgPrețul cărnii de porc la poarta fermei urcă spre pragul de 2 euro kilogramul, urmare a problemele locale cauzate de pesta porcină și în acord cu trendul din Europa, care a produs mai puțin, dar a exportat mai mult. Față de anul trecut, carnea românească este cu 15% mai scumpă.

Prețul cărnii de porc revine pe un trend ascendent într-o perioadă în care, urmărind evoluția ultimilor ani, ar trebui să apară ieftiniri, arată ultimele date ale Comisiei Europene, ce datează din 4 septembrie. Prețul mediu la nivelul statelor membre a ajuns la 1,82 euro kilogramul, cu 19% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Majoririle se simt de la lună la lună, astfel că, raportat la ultimele patru săptămîni, plusul este de 3,8%.

Motivele sunt legate de cantitățile mai mici de carne disponibilă, numărul de tăieri scăzând numai în primul trimestru cu 1,3% față de anul anterior, dar mai ales urmare a exporturilor masive către China şi a pestei porcine. În perioada ianuarie-iunie 2019, cantitățile de carne de porc exportate de către statele membre au totalizat peste 2,2 milioane de tone în carcasă, față de 1,9 milioane de tone cu un an în urmă (plus 14,7%). Din această cantitate, aproximativ 43% a ajuns în China, care a înghițit cu aproximativ 42% mai multă carne de porc din Europa față de perioada similară a lui 2018.

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro