- Monday, 19 September 2016
- Written by Lucian Gherguș
- Hits: 6985
De o bună perioadă de timp, antreprenorii români se confruntă cu o gravă problemă apărută pe piața muncii. Pe lângă faptul că nu mai găsesc personal calificat, antreprenorii români nu-și pot onora comenzile din cauza lipsei de personal. Da, poate sună optimist, dar în același timp avem o rată a șomajului destul de mare. Sigur că în momentul de față România se mai confruntă și cu exodul în masă al forței de muncă în țările din Vest, dar problema cea mai gravă este că legislația actuală din România încurajează lenea.
Haideți să vorbim despre un caz concret, care se întâmplă în Argeș, și să facem analiza acestei situații. De curând, pe site-ul www.businessmagazin.ro , a apărut o declaraţie aparţinând unui renumit antreprenor din Argeș, care se plângea de lipsa forței de muncă. Este vorba despre Ovidiu Baciu, patronul Francesca Industries din Pitești, care spunea că de doi ani are 450 de locuri de muncă disponibile, pentru care nu găsește personal. ,, De doi ani avem disponibile 450 de locuri de muncă şi refuzăm frecvent comenzi pentru că nu găsim personal“. Francesca Industries din Pitești este o societate renumită, cu tradiție în industria textilă, având clienți precum Zara, H&M sau Ikea.
# 11.931 de persoane aflate în evidența AJOFM Argeș, la sfârșitul lunii mai
Așa cum vă spuneam, cazul prezentat în rândurile de mai sus pare a fi unul mai degrabă optimist, la prima vedere. Dar, în esență, este cu totul amăgitor, dacă ne uităm la cifra de șomeri înregistrată de AJOFM Argeș la sfârșitul lunii mai. Cu alte cuvinte, în timp ce antreprenorii noștri refuză comenzi venite din afară pentru că nu găsesc personal cu care să le onoreze, iată că AJOFM are în evidență mii de șomeri. Este cu totul paradoxală această situație, dar încurajată de legislația actuală din România, în speță, de legea ajutorului social. Mulți aleg să stea acasă, mai ales cei din mediul rural, și să primească ajutor social de la stat. De ce? Pur şi simplu pentru că statul te plătește cu o sumă care poate să ajungă până la aproape 500 de lei, iar dacă asistatul social se mai duce și pe la un vecin la sapă, în cazurile fericite, pentru că de multe ori nici zilieri nu mai găsești, acesta poate ajunge la un venit de 1000 de lei, lunar.
Se poate spune că legislația actuală din domeniul asistenţei sociale încurajează lenea, din câte se observă, dar nimeni, din clasa politică, nu dorește să o schimbe, de dragul voturilor probabil.
# 1701 de locuri de muncă disponibile în evidențele AJOFM Argeș
Chiar dacă numărul șomerilor este foarte mare în Argeș, totodată, în mod paradoxal, și numărul locurilor de muncă vacante aflat în evidența AJOFM Argeș este destul de însemnat. Conform datelor AJOFM Argeș, numărul locurilor de muncă iată că ajunge la 1701. În Pitești se regăsesc peste jumătate din numărul locurilor de muncă vacante din județul Argeș, în număr de 1234. Din acest număr, cele mai multe locuri disponibile le are firma Francesca Industries. Această societate, așa cum am relatat mai sus, are disponibile 450 de locuri de muncă pentru funcția de confecționer asamblor articole textile.
Un alt angajator din Pitești, care caută aproximativ 150 de persoane, este firma producătoare de cablaje Leoni. Aceasta caută să angajeze 130 de muncitori, 6 controlori calitate, 2 magazionieri, 3 tehnicieni mentenanță electromecanică, 1 tehnician mentenanță mecanică, 3 ingineri producție, 2 ingineri cercetare în TCM, 1 tehnician gestionare producție și 1 tehnician documentație studii.
Și cei care vor să lucreze la birou pot opta pentru un post din cele 100 puse la bătaie de firma Comdata Service. Această societate caută 100 operatori de introducere și validare date.
Iată că oferta locurilor de muncă în Argeș este destul de complexă, însă doritori sunt din ce în ce mai puțini, chiar dacă numărul șomerilor este unul însemnat. Dar poate ei se mulțumesc cu acel ajutor social care este acordat tuturor persoanelor cu venituri foarte mici, fără ca statul să-i îndemne cumva să se reîntoarcă în câmpul muncii. Dar poate asta se urmărește, o degradare a societății românești, prin aceste politici care nu ajută pe nimeni, nici măcar pe beneficiarii ajutorului social.
Popular Articles
- Most read
Publicitate