panouri solareDe când este primar al Piteștiului, Cristian Gentea s-a preocupat constant și a dezvoltat proiecte majore pentru dezvoltarea orașului, căutând și găsind inclusiv soluții sustenabile și eficiente energetic, menite să reducă dependența de sursele tradiționale de energie și să contribuie la protecția mediului.

Și am asistat la cel mai recent exemplu palpabil și lăudabil în acest sens chiar joi 1 august. Grație unui proiect pilot, Primăria Pitești reușește prin Termo Calor Confort SA, să fie prima municipalitate din România ce investește în panouri solare pentru apă caldă, cu aport de agent termic și pentru încălzire, iarna.

Iar primarul Cristian Gentea și Gheorghe Bărîcă- directorul Termo Calor Confort, au prezentat acest proiect inovator ce se va extinde în viitor în mai multe zone ale Piteștiului.

Concret, 124 de apartamente din strada Eremia Grigorescu, din 16 blocuri racordate la încălzirea centralizată oferită prin Centrala Termică 206, vor beneficia de acest sistem grație căruia facturile se vor reduce cu minimum un sfert. Investiția s-a ridicat la 202.300 lei.

”Acest prim sistem public de panouri solare termice pentru locuințe publice din România este un proiect pilot care dovedește că încălzirea centralizată este o strategie a viitorului. Scopul este ca cetățenii să plătească mai puțin. Găsirea de soluții sustenabile și eficiente energetic pentru Pitești este o preocupare constantă pentru noi. Zilele trecute am depus un proiect pentru a obține finanțare din fonduri nerambursabile pentru două centrale cu cogenerare, fiecare cu o capacitate de 7 MW termici și 7 MW electrici”, spune primarul Cristian Gentea.

barica gentea

 

Sistemul deja funcțional de pe strada Eremia Grigorescu este format din 22 de panouri solare cu câte 30 de tuburi, cu puterea instalată de 43.56 kW, și 1 panou fotovoltaic pentru energia electrică de siguranță, în momentul întreruperii energiei electrice din rețea. Acestea vor asigura energia necesară pentru producerea de apă caldă de consum cu aport pentru încălzire.

 

Sistemul public de panouri solare este prevăzut cu o instalație de automatizare care să asigure funcționarea în condiții de deplină siguranță din punct de vedere tehnic sau al securității și sănătății (să nu existe posibilitatea contaminării apei calde de consum astfel încât să devină improprie uzului uman), în condițiile în care supravegherea instalațiilor nu este asigurată permanent de un operator uman;

 

Un alt avantaj: este capabil să funcționeze pe tot parcursul anului (atât în sezonul primăvară-vară, cât și în sezonul toamnă-iarnă).

 

Printre avantajele folosirii sistemului de panouri solare în încălzirea centralizată se numără reducerea subvenției și a prețului energiei pentru apa caldă la beneficiari, ca și costurile reduse de mentenanță.

 

Următorul sistem public de panouri solare va fi monta în cartierul Războieni, pe strada Oituz, de el urmând a beneficia 500 de apartamente din opt blocuri.

 

La ora actuală, 18.000 de apartamente din Pitești sunt branșate la sistemul centralizat.

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.