evaziune.jpgSancțiunile aplicabile în situațiile în care, la controalele autorităților, sunt identificate sume nejustificate la utilizatorii de case de marcat urmează să fie înăsprite din 11 noiembrie 2023, conform unei legi recent oficializate. În esență, sunt vizați comercianții și prestatorii care nu emit bonuri fiscale sau care le emit cu valori inferioare prețurilor de vânzare, precum și cei care introduc în sau scot din unități sume de bani fără documente justificative. Pe deasupra, amenzile nu vor mai putea fi plătite la jumătate din cuantumul minim în termen de 15 zile, arată Avocatnet.ro.

 

Vorbim de Legea 296/2023, care a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Printre alte măsuri legate de evaziune, se prevede și înăsprirea anumitor sancțiuni pe care le riscă prestatorii de servicii și comercianții de bunuri, începând cu data de 11 noiembrie 2023 (potrivit art. LXIII și art. LXX din actul normativ).

În primul rând, vor fi înăsprite sancțiunile pentru situațiile în care la controale sunt găsite sume nejustificate - ca urmare a neemiterii bonurilor fiscale, a emiterii de bonuri cu valoare inferioară prețului de vânzare, a neînregistrării operațiunilor în perioada de defectare a casei de marcat sau a introducerii/scoaterii de sume fără documente justificative (altele decât cele pentru care se emit bonuri sau se dă rest clienților). Mai exact, sancțiunile vor arăta așa:

amendă în cuantum de 2.000 lei (față de avertisment), în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal şi/sau în registrul special la data şi ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, precum şi confiscarea sumei nejustificate;

amendă în cuantum de 5.000 lei (față de 1.500 lei), în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal şi/sau în registrul special la data şi ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, precum şi confiscarea sumei nejustificate;

amendă în cuantum de 6.000 lei (față de 2.000 lei), în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este cuprinsă între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal şi/sau în registrul special la data şi ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, precum şi confiscarea sumei nejustificate;

amendă în cuantum de 12.000 lei (față de 10.000 lei), în situația în care suma nejustificată rezultată din săvârșirea contravenției este cuprinsă între 300 lei și 1.000 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, precum și confiscarea sumei nejustificate;

amendă în cuantum de 15.000 lei (față de 5.000 lei), în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal şi/sau în registrul special la data şi ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, precum şi confiscarea sumei nejustificate;

amendă în cuantum de 30.000 lei (față de 20.000 lei), în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal şi/sau în registrul special la data şi ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, precum şi confiscarea sumei nejustificate.

Dacă într-un interval de 12 luni de la sancționare săvârștește o nouă contravenție din lista de mai sus, compania va fi sancționată cu dublul amenzii respective și sumele nejustificate vor fi confiscate. În prezent, recidiviștii riscă aceeași amendă aplicată la prima abatere și, complementar, suspendarea activității pentru 30 de zile.

Iar dacă într-un interval de 12 luni săvârșește cel puțin două contravenții din lista de mai sus, pentru care a fost sancționată anterior, compania va fi sancționată cu triplul amenzii respective și sumele nejustificate vor fi confiscate. În plus, se va dispune suspendarea activității timp de 15 zile. Aceste prevederi sunt complet noi. Totuși, dacă firma achită amenda, precum și o sumă egală cu de cinci ori amenda aplicată și de cinci ori suma nejustificată confiscată, suspendarea activității va înceta automat la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator.

În al doilea rând, pentru comercializarea caselor de marcat nesigilate cu sigiliul fiscal aplicat de persoanele autorizate de Ministerul Finanțelor, amenda va fi de la 5.000 la 15.000 lei (față de între 2.000 și 4.000 lei).

În al treilea rând, pentru comercializarea de aparate de marcat după retragerea dreptului de distribuție obținut de distribuitorul autorizat în baza autorizației, amenda va fi de la 10.000 la 20.000 lei (față de între 2.000 și 4.000 lei), plus confiscarea veniturilor obţinute.

În al patrulea rând, o să dispară anumite sancțiuni aplicabile în prezent, unele ca urmare directă a schimbărilor descrise mai sus.

În fine, noua lege mai prevede, așa cum atenționam prin alt articol, eliminarea facilității de plată a amenzilor la jumătate din cuantumul lor minim, în termen de 15 zile.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.