Fisc.jpgOrice contribuabil supus unui control fiscal poate să capete acces, la cerere, la toate documentele și informațiile pe care le adună despre el, în cadrul respectivului control, inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), conform unei ordonanțe oficializate recent. Practic, în acest fel este pusă în aplicare o decizie de acum câțiva ani a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
OUG 188/2022 prevede, la punctele 1 și 2 ale articolului I, că orice contribuabil controlat fiscal poate să ceară acces la documentele și informațiile adunate de inspectorii ANAF în cadrul unei verificări curente. Însă trebuie precizat că Fiscul are, totuși, dreptul să cenzureze anumite documente sau informații pentru a asigura confidențialitatea datelor și secretul fiscal. Măsurile se aplică din 29 decembrie 2022.
 
„Organul fiscal are obligația ca, la cererea scrisă a contribuabilului/plătitorului supus unei acțiuni de control fiscal, să pună la dispoziția acestuia dosarul administrativ al acțiunii de control fiscal. Acolo unde este cazul, documentele/informațiile sunt anonimizate pentru a se asigura confidențialitatea datelor cu caracter personal și secretul fiscal”, scrie în document. Trebuie subliniat că accesul se dă strict la dosarul controlului derulat în mod curent, nu la toate informațiile de control adunate de ANAF de-a lungul timpului despre cel verificat.
 
Dosarul administrativ al acțiunii de control fiscal este definit ca reprezentând „totalitatea documentelor și informațiilor care stau la baza constatărilor organului de control fiscal din punct de vedere faptic și legal, precum și cele emise în legătură cu administrarea mijloacelor de probă”, potrivit ordonanței.
 
Din nota de fundamentare ce a însoțit ordonanța în forma sa de proiect reiese că prevederile sunt introduse în Codul de procedură fiscală pentru ca autoritățile să se conformeze cu o decizie dată de CJUE în 2020 (cauza C-430/19).
 
La acel moment, judecătorii au hotărât, în esență, că accesul contribuabilului la dosarul său fiscal, înainte de a se da o decizie prin care să se impună sume suplimentare de plată, este esențial pentru legalitatea deciziei în sine. Dacă Fiscul refuză accesul la informațiile pe care-și bazează decizia, aceasta poate fi anulată în instanță, însă numai dacă accesul la acele informații ar fi dus la un rezultat diferit al inspecției fiscale.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.