- Friday, 30 December 2022
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 681
Pentru a împiedica folosirea unor denumiri în scopul de „a păcăli” consumatorii, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lucrat la un cadru legislativ prin care vor fi introduse amenzi pentru firmele care folosesc termenii de "ecologic/biologic/organic" sau "eco/bio" fără a avea avizele necesare pentru produsele din agricultura ecologică.
Aceste amenzi, pentru care Guvernul a dat miercuri undă verde, vin ca urmare a noutăților aduse, începând cu 2021, cadrului legislativ privind agricultura ecologică, printre care și un regulament european.
Cadrul legislativ al produselor ecologice ( OUG 34/2000), așa cum a fost modificat de OG 10/2021, stipulează că producătorii ecologici certificați pot folosi sintagma “ecologic”, dar și diminutivele “bio” sau “eco”, pe etichetă pe întregul teritoriul al Uniunii și în orice limbă a statelor membre.
Chiar și produsele care fac obiectul unei tranziții (conversie) de la o producție neecologică la un ecologică și care se supun dispozițiilor regulamentului european amintit, pot fi etichetate cu sintagma “ecologic”, alături de numărul de cod al organismului de control din România de la care a primit autorizația.
Și alimentele preambalate care sunt produse în conversie pot avea o etichetă cu logo-ul Uniunii Europene, ca și cele ecologice, obligatoriu fiind să aibă și următoarele mențiuni:
“Agricultură UE”, atunci când materia primă agricolă a fost cultivată în Uniune;
“Agricultură non-UE”, atunci când materia primă a fost cultivată în țări terțe;
“Agricultură UE/non-UE”, atunci când o parte din materiile prime agricole a fost cultivată în Uniune, iar altă parte cultivată într-o țară terță.
Totuși, producătorii de culturi ecologice nu mai pot folosi, de la începutul lui 2021, răsaduri care nu sunt obținute din agricultura ecologică. Anterior, acest lucru era permis cu autorizația organismelor de control aprobate de Ministerul Agriculturii.
Popular Articles
- Most read
Publicitate