Constructii-1.jpgAngajații din domeniul construcțiilor cu salarii mai mici de 10.000 de lei vor beneficia de scutirea impozitului pe venit, de contribuția la sănătate și de reducerea contribuției la pensii. Astfel că, de la 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile sporurile și adaosurile, pentru angajații din domeniul construcțiilor. Suma stabilită este de 4.000 de lei lunar, pentru un program de lucru normal de circa 165.333 ore pe lună, adică 24,194 de lei pe oră. Așa, un angajat va obține un salariu net de 3.150 de lei, firma suportând un salariu complet de 4.013 lei.

Conform Codului fiscal, în domeniul constucțiilor sunt prevăzute facilități fiscale până în anul 2028, cum ar fi scutirea de impozitul pe venit (în cotp de 10%), scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%), reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%-pentru condiții obișnuite de muncă).

De asemenea, pentru a putea beneficia de facilității, angajatorii trebuie să realizeze o cifră de afaceri, din activitățile specifice din domeniul construcțiilor, de minim 80% din cifra totală de afaceri. Aceste facilități se aplică la veniturile brute lunare între 4.000 și 10.000 de lei. Sumele care depășesc 10.000 de lei se calculează și plătesc taxele salariale obișnuite.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.